2011. szeptember 24., szombat

Rizseshús almakompóttal

Ez az étel is emlékeket ébreszt bennem, mert édesanyám készítette ilyen formában a rizses húst, ami nagyon finom . Egészen más az íze így elkészítve mintha külön főztem volna meg a pörköltet!
Hozzávalók: 1/2 kg csirkeszárny,  pörkölthöz való: zsír vagy olaj, vöröshagyma, paprika, paradicsom,pirospaprika,őrölt bors,só + 2 dl pohár rizs./sertéshúsból is szoktam készíteni ugyanígy/
Elkészítése: A csirkeszárnyát  megtisztítom, majd földarabolom, levágva a hegyét két részre vágom.
A zsírt felforrósítom, majd bele teszem a felkockázott vöröshagymát, kicsit párolom ezután  a paprikát paradicsomot  teszem  feldarabolva, majd a fűszerek pirospaprika, őrölt bors. Ezután beleteszem a húst megsózom és annyi vizet öntök rá  ami jól ellepi így  főzöm.  Mikor már kezd puhulni a hús , a rizst átöblítem és hozzá öntöm a pörkölthöz majd  vizet öntök még hozzá a 2  pohárral / 2 dl-pohárral/. Kicsit hagyom hogy kezdjen főni, majd lefedem és  a gázt  lezárom alatta,  hagyom hogy megdagadjon a rizs ez kb 20' .
Jó étvágyat!
  1. Almakompót hozzávalói és elkészítése:   3-4 db alma, megtisztítva , földarabolva,  felöntöm vízzel, kevés cukrot, citromlevet, fahéjat, szegfűszeget, kicsi vaníliadarabot teszek hozzá. Készre főzöm, ez kb. 15'.Lehűtve nagyon finom!                                                                              

6 megjegyzés:

Mrita írta...

Ez az igazi rizses hús, így imádjuk, nagyon finom almakompóttal. Nagyon finom ebéd.

trollanyu írta...

Anyukám főzött ilyen rizseshúst:) Nagyon finom. Almakompóttal még sosem ettem, csak csalamádéval vagy uborkával. Biztos finom együtt.

egycsipet írta...

Hasonlóan készítem, csak a rizst megpirítom kissé előtte, így pergősebb marad a végén. Nagyon szeretjük, de hogy én milyen régen nem ettem ilyet kompóttal! :)

Petra írta...

Nálunk inkább a zöldséges rizses hús volt a jellemző, de ezt a pörköltes változatot is szívesen megkóstolnám. :)))

Éva írta...

Mrita: Köszönöm!
trollanyu: Savanyúsággal is szoktuk, sőt a férjuram azzal ette, de én most kompóttal !
egycsipet: Ha megpirítom a rizst akkor azt öntöm fel és akkor már nem teszem a pörköltbe! De tudod ahány ház annyi szokás!Szerintem most fog jönni a kompótok ideje majd!

Vicuska írta...

Savanyúsággal és kompóttal is jól csúszik, finom!!!