2011. szeptember 23., péntek

Szilvalekváros darázsfészek


 Hozzávalók a tésztához:   30 dkg. finomliszt, 30 dkg. rétesliszt, 3,5 dkg. élesztő  kb. 3,5 dl langyos tej, 1 evőkanál kristálycukor, 1 tojás 1 mokkáskanál só, 7 dkg. margarin/ a tészta  nyújtásához finomliszt/ töltelékhez:  25-30 dkg. sűrű lekvár , 10 dkg. darált mák, 10 dkg. porcukor, 1 citrom héja, 1 mokkáskanál őrölt fahéj,/ A tepsi kikenéséhez és a tekercsek megkenéséhez: 10 dkg. margarin./
🍂
Elkészítése: A tésztát  az élesztő kelesztésével kezdtem,majd a  lisztbe öntöttem  ezután a tojást sót és langyos tejjel  dagasztottam majd az olvasztott margarint is beledolgoztam. Letakarva  45'-ig pihentettem ez alatt az idő alatt duplájára dagadt a tészta. Ezután kiborítottam egy   lisztezett gyúródeszkára majd átgyúrtam egy kicsit és kinyújtottam 40x30 cm nagyságúra, erre a tésztára rákentem a szilvalekvárt és szorosan fölcsavartam ezután 24 szeletre vágtam. A felét egy margarinnal kikent  tortaformába fektettem úgy hogy előtte  a tészta oldalát olvasztott margarinnal megkentem. Mikor már a felét belehelyeztem a formába megszórtam  a  cukros darált mákkal  ( amibe citromhéjat és fahéjat tettem) csak a felével.
Majd megint a tésztát pakoltam  sorba  természetesen minden tésztának az oldalát olvasztott margarinnal kentem meg. Erre a tésztasorra megint a cukros mákot szórtam és legvégül ráöntöttem  maradék olvasztott margarint.  Langyos helyen még 35'  kelesztettem majd előmelegített sütőben 200 fokon 35' alatt készre sült.
Jó étvágyat!
Jó tanács! Csak jó kemény szilvalekvárt használjunk!                                                                         

7 megjegyzés:

trollanyu írta...

Hú, megint mákos:) A gyengém, főleg szilvalekvárral. Isteni finom lehet. Ebbe a darázsfészekbe szívesen nyúlnék bele:)

trollanyu írta...

Ja, meg nézz be hozzám légyszíves, egy díj vár rád:)

Éva írta...

Trollanyu: Már fogok váltani ma vettem diót. Nagyon finom lett!
Köszönöm szépen megnéztem!
Bianka! Az biztos hogy finom!

Petra írta...

Nagyon guszták. A nagyim mindig dióval készítette, de így is nagyon finom lehet. :)))

Éva írta...

Petra: Köszi! Szerintem a nagyid aranygaluskát csinált nem? Az egy másik fajta süti hasonló igaz! Szoktam olyat is csinálni!

tücsi írta...

Csak a diósat ismerem,de ha szilvalekvárral készült, akkor nagyon finom lehetett.

Névtelen írta...

Jajnekem! Kelttészta! És milyen jól néz ki!
Évikém remekeltél megint❤
A sok finom süteményed arra késztet, hogy elkészítsem őket, de akkor duplájára dagadok mint a tésztád;-))