2012. március 1., csütörtök

Szilvalekváros gombóc

 Hozzávalók: 4-5 db krumpli, só, teáskanálnyi  zsír,  sz.sz. liszt, kevés olaj, prézli, szilvalekvár. 
🌺
Elkészítése:  A krumplit megpucolom, felkockázom és enyhén sós vízben puhára főzöm majd leszűröm.  Az olajban megpirítom a prézlit. A krumplit mikor már kihűlt krumplinyomón átnyomom hozzá teszem a zsír, kevés sót és annyi lisztet hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Kinyújtás után  késsel felkockázom és minden darabba egy teáskanálnyi szilvalekvárt pakolok majd összefogom a tészta csücskeit és gombócokat próbálok belőlük alakítani. Forrásban lévő vízbe pakolom a kész gombócokat  majd mikor már megfőtt a víz tetejére feljön leszűröm  és a pirított prézlibe teszem.  A gombócokat nem  szükséges fakanállal  kavarni,  csak rázogatni kell az edényt hogy a tészta minden oldalára jusson a  prézliből.  
                                Jó étvágyat kívánok !                                        

18 megjegyzés:

Nelli írta...

Jaj, hogy én ezt hogy szeretem!Csak a szilvás gombóc veszi fel vele a versenyt!:)

Gabriella írta...

Na, ez így ahogy van, jöhetne hozzám. Vagy inkább még egy picivel több... :) Nagyon fincsi, imádom!

Chef Viki írta...

Hmmmmmmm, de szeretem!!! Fahéjas cukorral, nyami :-)

Anazar írta...

Igen, igen, nagy kedvenc ám a szilvalekváros gombóc!! Én még nudlikat is szoktam hozzá főzni, a.k.a. pucuhaluska :-D)))))))

Marti M írta...

Na ilyet még nem hallottam, csak szilvást. Kérnék szépen hármat, (por)cukor nélkül.

Édeskonyha írta...

Nyami :) Nagymamám szokott gyakran lekváros gombóckákat csinálni. Szerintem még finomabb mint a sima gyümölcsös. Ezek is szuperul néznek ki ott a fotón!

Hankka írta...

Jaj, de finom! Szilvalekvárral talán még jobban is szeretem, mint szilvával! :)

Kati írta...

Finom így ízzel is:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Jaj de guszták és milyen jó hogy eszembe juttattad,hétvégén fogok is készíteni,mert nagyon szeretjük:))

Seffer Lilla írta...

Hmm, azt hiszem most már tényleg el kell készíteneme nekem is a szilvásgombócomat...:) Nagyon megenném most ezeket a gombóckákat...:)

María írta...

Csak a Párom meg ne lássa, mert akkor elkezdi követelni, hogy Neki is kell :D!!

teller-cake írta...

Én is imádom, főleg ahogy a nagymamáim készítették...! Sajnos nekem szétjönnek a főzéskor, nem tudom mit csinálok rosszul...

tücsi írta...

Nagyon anyu gombócokra emlékeztetnek. Valamikor én is házilag készítettem a gyerekeimnek, de ma már a túros a divat.Szerintem szilvalekvárral a legfinomabb.:)

Emi írta...

Nekem mindegy, hogy mivel van töltve, csak gombóc legyen. És mégis nem is emlékszek mikor ettem utoljára! Ez így most pont csodás ebéd lenne:)

Éva írta...

Nelli: Igen én is nagyon szeretem a szilvával is!
Gabriella: Te kis mohó, ennyi nem is elég?:)
Chef Viki: Igen fahéjjal nagyon finom!
Anazár: Nagyon szeretem én is a nudlit! De most azt nem csináltam.
Martinelli: 3 db rendel natúr. Ok!
Édeskonyha: A nagymamik nagyon jókat tudnak készíteni mindenből! Köszi!
hankka: Finom tud lenni mindenhogy,de talán a lekvár töményebb jobban kiadja az ízét!
Kati: Az biztos!
Jámborné Budai Mónika: Köszi! Örülök hogy tippet adhattam !
Lilla: Próbáld meg nem egy komplikált az elkészítése!
Maria: Azt elhiszem hogy neked jó sokat kell egy ilyen ételből készítened!
teller-cake:Ha szögletesre vágod a tésztát mikor középre teszed a lekvárt a négy csöcskét fogd össze,nyomd meg egy kicsit gömbölygesd meg és az összefogott részével lefelé tett a lisztes deszkára addig még a víz nem forr.
tücsi: Érdekes nekünk a túrós sem régen sem most annyira nem jön be.Szilvával vagy szilvalekvárral szoktam csinálni.

Panna írta...

Nyámi :)

Vicuska írta...

Én is szeretem, csak a krumplit mindig melegen töröm meg. nem nehezebb törni, ha már kihűlt?

Éva írta...

Panna: Na-na !
Vicuska:Annyira azért nem hagyom kihűlni , általában könnyen lehet törni!