2012. április 13., péntek

Szilvalekváros tutyi "Ízőrzők" Nagyszakácsi

Az elmúlt évben egyik kedves blogtársamtól kaptam "Ízőrzők" műsorának linkjeit, amiből ezt választottam kipróbálásra most. A település ahonnan származik a recept Nagyszakácsi!
Elég nagy mennyiség volt megadva, így csak a fél adagból készítettem  el  azt írom most  le!
Hozzávalók:1/2 kg. krumpli, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, pici só, 1/2 tk. cukor, 20 dkg. zsír, 1 tojás/ felverve és csak a felét tettem a tésztába, a másik felével kentem meg.Lisztet annyit amennyitől jó nyújtható tészta lesz ,  ehhez a mennyiséghez nekem kb. 35 dkg. kellett. Szilvalekvár.
Elkészítése: A krumplit megpucoltam  kockára vágva  megfőztem. Leszűrtem és krumplinyomón átnyomtam hagytam teljesen  kihűlni.  Az élesztőt a tejben elmorzsoltam majd  a krumplihoz tettem  a többi hozzávalóval együtt és a liszttel jól nyújtható tésztát gyúrtam. Kinyújtottam  kockára fölvágtam a tésztát és a közepébe tettem a szilvalekvárt majd négy csücskét összefogva  kicsit megemelve próbáltam  egy kis tekerést csinálni rajta. Zsírozott tepsibe pakoltam tetejét tojással megkentem.Előmelegített sütőben 220 fokon 25' sütöttem. Nagyon finom puha a tésztája !

27 megjegyzés:

Sziranszki írta...

Biztosan nagyon finom! :) (a következő hónap elején Öskün forgatnak az Ízőrzők - a Népdalkörünk is szerepel majd)

Éva írta...

Sziránszki: Köszi! Figyelni foglak ott leszel?

Sziranszki írta...

:) Persze! Nélkülünk már nincs népdalkör: a férjem citerázik, én és a lányom + többi asszony énekelünk. Hogy mikor adják le, azt nem tudom, de majd biztosan mondják a pontos dátumot! :) Főzni mi nem fogunk, de a településen tevékenykedő hagyományőrzőket is filmezik- így kerülünk mi is képbe (ha más nem, vágóképbe :)

Anikó írta...

Éva, ha megnézed a receptet és leveszed az élesztőt és a tejet, akkor ez a sima gombóc ill. nudlitészta, amiből a szilvásgombócot szoktuk készíteni, sőt én még tojást sem szoktam adni hozzá, csak a főtt krumpli egy kis zsír meg annyi liszt amennyit felvesz. Igy készítem az összes gombócot és nudlit amit vagy pirított prézlibe vagy cukros mákba forgatok:-))))

Éva írta...

Sziránszki: Akkor különösen nézni fogom a műsort.
Anikó: Igen én is így szoktam csinálni a gombócot, de így még tésztának eddig nem csináltam. Nagyon finom puha az biztos.

Barbi írta...

Nagyon finom lehet ezzel a tésztával, az is biztos, hogy nagyon jól néz ki!! Szívesen megenném, azt hiszem le kéne mentenem! :))

Gabriella írta...

Nagyon bejön nekem ez a tutyi név, hangzatos. :) Milyen kis csinoskákra formáztad!! A szilvalekvárt meg külön imádom!!! :)

teller-cake írta...

Jól néz ki ez a "tutyi" és mókás a neve! :-)

trollanyu írta...

Ez nagyon finom lehet,biztos, hogy érdekes ez a tészta megsütve és micsoda mókás név:)

Éva írta...

Barbi:Köszi! Ahogy gondolod, ha nincs már más kipróbálni valód egyszer majd sorra kerül?:))
Gabriella:Érdekes a neve , kíváncsi lennék ki és miért nevezte el? Köszi.Szeretem én is nagyon a szilvalekvárt!
teller-cake: Köszi!

Panna írta...

De jó, az Ízőrzőket mi is néztük anyával :)

Bors and Pepper írta...

Ez nagyon, de nagyon finom lehet! A nagyszüleimtöl szóktam hallani a tutyi szót, még kiskoromban, azóta nem is :)))

Lilla írta...

Még sosem hallottam ezt a nevet, nagyon vicces, de nagyon tetszik. A szilvalekvárt pedig imádom, szóval jöhetne...:)

Juci írta...

Valami rémlik nekem is...
Finomnak tűnik, kipróbálom én is.

Gizi írta...

Nagyon guszta tutyikat sütöttél. Finom puha lehet a tésztája, nagyon tetszik.:)

Éva írta...

Panna: Nagyon jó recepteket lehet látni a műsorban!
Bors and Pepper:Nagyon jó puha!Becenévnek hallottam már , de süteménynek még eddig nem!
Lilla: Még tudnék is adni kóstolót!
Juci: Köszi!
Gizi: Köszi! Nagyon finom puha!

Petra írta...

A tutyi kifejezés ismerős, mert a férjem sváb származású. A tutyit a kis szülőfalujában az idős nénikék még ma is viselik. Ez egy kötött mamusz, vékony gumiréteggel a talpán, hagyományosan piros az alapszíne.
A sütid nagyon finom lehet. :)

Jámborné Budai Mónika vagyok írta...

Biztos finom,mert úgy is néz ki:))

Éva írta...

Petra: Köszi! Végre már valamit tudok a tutyiról, de hogy lett ebből sütemény neve az még rejtély?
Jámborné Budai Mónika: Köszi!

Márti írta...

Nagyon jó! főleg a neve :) lehet innen a "tutyi-mutyi" elnevezés is?

Vikvi írta...

Nagyon finom lehet, szeretem az ilyen finomságokat :)

Gabriella írta...

Most ahogy írja Petra, nekem is beugrott a tutyi, hogy mamusz féle. Ugyanis amikor Milán pici volt (mondjuk még most sem nagy - 2 éves:)), de születésére mi is vettünk neki kötött és horgolt tutyit a lábacskájára. A férjemmel még nevettünk is rajta, hogy olyan mókás ez a kötött tutyi mamusz szerűség... :D

Éva írta...

Márti: Látod lehet!:-))
Vikvi:Köszi!
Gabriella:Az volt ráírva a mamuszra hogy tutyi?

Csupa Csoki írta...

Imádom a szilvalekvárt, nagyon jól néz ki ez a süti!

Éva írta...

Csupa Csoki: Ezzel nem vagy egyedül! Köszi!

Kreatív konyha írta...

Örülök, hogy hasznát veszed az Ízőrzők anyagnak! Sajnos a saját blogom közelébe már abszolút nem jutok, Hozzád néha bekukkantok! Szuper dolgok vannak!

Éva írta...

Kreatív konyha:Köszönöm neked egy pár receptet már kiválasztottam! Azt hogy nincs időd, meglehet érteni dolgozól ott a két gyerek estére már elfáradsz biztosan. Köszi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...