2012. szeptember 25., kedd

Szilvalekvár téli napokra

 Szilvalekvárt jó régen , de már többször is készítettem  ecetes módszerrel csak akkor a tűzhelyen  most            Böbe  blogjának  hatására megpróbáltam sütőben elkészíteni.
Hozzávalók:   4 kg. szilva,  késhegynyi szalicil, ecet az edény öblítéséhez.
Elkészítése:  a szilvát megmostam majd kimagoztam . Az edényt ecettel kiöblítettem  majd kiöntöttem az ecetet és ebbe pakoltam bele a szilvát. Sütőbe tettem az edényt és 200 fokon hagytam hogy rotyogjon. Időnként megkevertem óvatosan hogy az edény aljához ne érjen a fakanál.  Mikor már láttam hogy kezd sűrűsödni késhegynyi szalicilt tettem bele elkevertem   hagytam még főni majd  kivettem a sütőből és  üvegekbe kanalaztam. Folpackot  szoktam  rátenni majd úgy az üveg tetejét rácsavarom. Száraz dunsztba tettem másnap pakoltam a helyükre.
Ui:  Mivel már tűzhely tetején is készítettem úgy vettem észre hogy ott talán jobban tudtam kavarni így nem ragadt az edény aljára.Most egy kicsit leragadt , a tisztításához sütőporos vízben áztattam az edényt. Nagyon finom édes és sűrű lett a lekvárom!( Cukrot nem tettem bele) Legközelebb korábban fogom elkészíteni, talán akkor nem ennyibe kerül a szilva mint már most, bár  ahogy számoltam még mindig olcsóbb lett mintha télen venném  meg!
Téli napokra!

                                                                        

15 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Én is - majdnem - így teszem el a szilvát, de a tepsibe, amiben készítem, vastagabb, jobb minőségű alufóliát teszek, úgy, hogy túllógjon a tepsi szélén (= ne tudjon aláfolyni a lé).
És soha, semmiféle tartósítót nem használok a befőzéshez, vagyis bele a lekvárba nem teszek. Az üveg tetejére viszont 2 réteg celofánt rakok és eközé szórom a tartósítót. Semmi sem szokott elromlani nálam.

Seffer Lilla írta...

Jó kis ötlet, jövőre talán én is kipróbálom!

Névtelen írta...

Édes ez a kis pöttyes tető:-))))
A lekvár is csodás lehet:-)

Böbe írta...

Örülök,hogy kedvet kaptál hozzá,és elkészitetted. Nekem elég volt csak egy rövid ideig tartó asztatás az edénynek,simán letudtam mosni körbe az oldalát. Igaz,hogy egy nagyon régi zománcos edényt használtam hozzá.

Éva írta...

aranyos fodorka: Köszi az ötletet hogy két celofán közé szórod a tartósítószert.Egészen picit szoktam csak és főzöm vele, de kifogom próbálni a te módszereddel jövőre!
Lilla: Csak ajánlani tudom neked, mert nagyon finom. Különösen gondolom van a kertetekben szilvafa akkor még jobban megéri.
Emőke: Köszi! Amit közben nyalakodtam , nagyon finom imádom a szilvalekvárt.Télen milyen finom lesz buktába!
Böbe: Ha most nem láttam volna nálad lehet hogy nem csinálom.Örülök hogy ihletet kaptam.Még az edény oldaláról könnyebben is lejött, csak az alján rakadt le.Már arra is gondoltam hogy lehet hogy erős tűznél csináltam?

aranyos fodorka írta...

Meg egy ötlet (étel-leégés esetén nálam már bevált)
A Flóraszept-nek - nem régóta - van egy szódabikarbónát is tartalmazó zsíroldója (spriccelős).
Ha ezzel este lefújod a lábost, amibe beleégett az étel, és egy éjszakán át rajtahagyod, másnap alumínium dörzsivel az égvilágon minden leégést el tudsz távolítani.

aranyos fodorka írta...

Azt kifelejtetem, hogy ehhez nem kell gumikesztyű, és nem csípi a szemedet, torkodat. Gáztűzhely, csempe tisztításához is ezt használom.

Unknown írta...

Isteni finom lehet!!!

Erika írta...

Kedvencem a szilvalekvár, sajnos eltenni nem szoktam mert itt nálunk nagyon drága meg nincs is finom szilva.

trollanyu írta...

Nekem is kedvencem, anyukám mindig ipari mennyiséget tett el ugyanígy sütőben készítve:)

Nea írta...

Idén én is lemaradtam a lekvárfőzésről, de jövőre bepótolom. Mentem is a receptedet, hogy meglegyen. Nagyon guszták lettek a kis pöttyös anyaggal lefedve a lekvárkáid. Mennyei ízük lehet.

GyöngyvirágMK írta...

Az én anyukám évek óta így teszi el, de ő kipróbálta, és NEM szabad megkeverni, akkor nem ég le. Viszont lassú tűzön kb. ahány kiló a szilva annyi órán keresztül kell sütni. Tartósítót, cukrot nem tesz bele. Mindíg nagyon finom !!!

Éva írta...

aranyos fodorka: Köszi a jó tippeket!Szódabikarbónát én is szeretem használni háztartásban meg az ecetet is!
Vikvi: Igen nagyon finom tud lenni!
Erika: Sajnálom hogy nem tudod élvezni ezt a finomságot!
trollanyu: Gondolom Anyukádéknak volt kertjük ott megtermett a gyümölcs!
Nea: Majd jövőre frissebbek leszünk, valahogy én is eléggé lelassúltam, lecsót azt tettem el.Úgy vagyok ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel hogy arra gondolok mindíg hogy majd később olcsóbb lesz és a végén lemaradok!
Gyöngyvirág MK: Üdvözöllek! Nekem is az a gyanúm hogy lassubb tűzön kellett volna , na majd jövőre és nem fogok bele tenni szalicilt bár most is csak picikét tettem a biztonság kedvéért és fel is főztem vele.Azért bérházban annyira nincs hűvös akár még télen sem.

Panna írta...

Idén anya főzött szilvalekvárt. Én meg elfelejtettem ezt az ecetes módszert, pedig tavaly már hallottam róla és gondoltam idén jól kipróbálom. Aztán a szilvalekvár macerás készítése miatt nem készítettem.. Pedig ha eszembe jutott volna ez a módszer..

Éva írta...

Panna: Látod milyen feledékeny vagy?:-)