2012. november 27., kedd

Pihe puha almás pite dióval hintve

  Blogkóstoló 6. forduló háziasszonya  Barbi  és akinek  blogjáról kellett választanom                              Kovács Janka  blogja. Eddigi játékok folyamán általában ismert blogok jutottak,  örültem hogy most egy számomra eddig ismeretlen  blogról  kellett választanom. Almás süteményt sokszor sütöttem , de nem élesztős tésztával és gondoltam ezt érdemes kipróbálnom! Nem csalódtam, nagyon finom és valóban pihe-puha!
                                                                                   
Hozzávalók: (Nagyon kicsit változtattam csak a recepten,azt írom le.Az említett blogon megnézhetitek  az eredetit!) Tészta: 40 dkg. liszt, 20 dkg. margarin, 1 dkg. élesztő, 2 ek. cukor, 1 db tojás, 1 dl langyos tej, 1 ek. tejföl, 1 kk. reszelt citromhéj.   Töltelék:  1 kg. alma, 1 citrom leve,  3 ek. cukor,késhegynyi őrölt szegfűszeg, 1 mk. fahéj, 10 dkg. cukrozott darált dió. Kenéshez: 1/2 dl forró vízbe tettem 2 ek. cukrot.
Elkészítése: Először elkészítettem a tölteléket. Az almát  megpucoltam lereszeltem  edénybe tettem, majd a többi hozzávalót rátettem és addig melegítettem még egyet forrt. Ekkor szedőkanálba öntöttem és így a leve lecsurgott hagytam hűlni. A tésztához a lisztet edénybe öntöttem a margarinnal összemorzsoltam majd az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam. Letakarva hagytam pihenni 1/2 órát. A tésztát edényből kivéve kétfelé vettem az egyiket kinyújtottam megszórtam a cukros dióval majd rátettem az almás tölteléket és ismét diót szórtam rá. Ezután a másik darab tésztát nyújtottam ki és helyeztem a töltelékre. A tészta tetejét a cukros vízzel megkentem és villával megszurkáltam. Előmelegített sütőben  200 fokon 30' sütöttem.  Mikor kihűlt akkor szeleteltem fel és porcukrot szórtam a tetejére.
Ui  : Igazi elismerést kapott a férjuramtól is azt mondta írjam ide hogy nagyon ízlett neki is!                                                                   

9 megjegyzés:

Adél írta...

Ez tuti finom volt. Nagymamám is élesztővel készítette az almás pitét.

Okki írta...

Nagyon finom sütit választottál. :)
Élesztővel még nem próbáltam, de ha még a Férjurad is megdicsérte, akkor mindenképpen kipróbálandó! :)

Emi írta...

Nagyon finom lehet kelt tésztával! És még dióval is... nyami:)

Györgyi írta...

Ennek szívből örülök, hogy Férjuradnak is ízlett! Üzenem neki, hogy az enyémnek is:)
Örülök, hogy sikerült találnod a blogomon olyan sütit, ami kedvetekre való volt és számodra is újdonság:)
Gratulálok, nagyon guszta lett:)

Katalin írta...

Nagyon finom lehet, a kép láttán már a karácsony jut az eszembe :)

Éva írta...

Aleda: Köszi!
Okki: Most készítettem én is először, de valóban nagyon finom puha.
Emi: Köszi!
Kovács Janka:Köszönjük szépen ezt a finom receptet!
Katalin:Köszi! Már nekem bármerre megyek mindenről a karácsony jut eszembe!

Hankka írta...

Igazán guszta lett, finom lehet kelt tésztával is! :)

Barbi konyhája írta...

Milyen puha, finom tésztája van, még így fotón is látszik! Örülök, hogy játszottál és, a gyorsaságodat is köszönöm! :) A fotó is nagyon hangulatos karácsonyi, én szívesen enném az ünnepi ebéd után ezt a süteményt! :)

Éva írta...

hankka: Köszi! Nagyon finom mert valóban annyira puha a tésztája.
Barbi:Köszi!Én köszönöm a játék lehetőségét!