2013. január 30., szerda

Márványkuglóf

                                                                            
Hozzávalók: 3 dkg. élesztő, 1,5 dl tej, 15 dkg. porcukor, 1 cs. vaníliacukor, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 35 dkg. liszt, 12 dkg. margarin, 2 ek. kakaópor.
Elkészítése: 1/2 dl langyos tejbe szórtam az élesztőt kevés porcukorral és liszttel  majd hagytam kelni. A maradék tejhez tettem pici sót, porcukrot, vaníliás cukrot , a tojás sárgáját és a reszelt citromhéjat. Habverővel simára kevertem. Tálba öntöttem a lisztet közepébe  mélyedést csináltam amibe tettem a felfutott élesztőt és a tojásos tejet valamint a langyosra melegített margarint. Kézi robotgép spiráljával bedagasztottam a tésztát majd a vége felé kezemmel  és liszttel megszórva a tésztát  konyharuhát a tetejére téve hagytam 30' kelni. Ezután lisztes deszkára borítottam ahol kicsit átgyúrtam majd ketté vettem  az egyikbe beledolgoztam a kakaóport. Mindkét tésztát kinyújtottam téglalap formára  egymásra fektettem őket a világosra tettem a kakaósat, majd felgöngyöltem . A formát megolvasztott margarinnal  kenőtollal alaposan kikentem és ebbe tettem bele úgy hogy a tészta vége összeérjen amit letakarva hagytam 1 órát pihenni. Ezalatt teljesen feljött a forma tetejére. Előmelegített sütőben 200 fokon 35' sütöttem. Kivettem a sütőből még 5' hagytam a formában majd rácsra borítottam és hagytam teljesen kihűlni. Volt itthon  5 dkg. étcsoki azt olvasztottam meg és öntöttem  rá!

11 megjegyzés:

Borso írta...

A másik, amit a kalács után ki fogok próbálni az a kuglóf! Csak előbb még be kell szereznem egy kuglófformát is. :) Jól néz ki nagyon!

Okki írta...

Nagyon finomnak hangzik, tetszik. :)

Györgyi írta...

Nagyon szép lett!

marisz57 írta...

Nagyszerű ez a kuglófod!
Amint megláttam, indultam volna a konyhába, hogy most azonnal elkészítem én is, de eszembe jutott, hogy krumplis tészta volt az ebéd, még maradt is, így máskorra halasztom.

Márti írta...

Szuperül néz ki!

Erika írta...

De jó néz ki!! Vacsorára megenném most!! :)

Blogkonyha írta...

De guszta! Nagyon finom volt ugye?! Nyamm! Rég sütöttem, talán ezer éve...

Kati írta...

De szép:) Én most kaptam az angyalkától karácsonyra kuglóf formát, és éppen egy kuglóf - projekten dolgozom az ERdélyi Konyhának, csak kelt kuglófokat kell sütnöm.
De azután kipróbálom így is:)

HajniZoli írta...

Nagyon mutatós, szép kuglófot sütöttél! Mi is szeretjük, csak eléggé ritkán készítek, mert olyan hosszú időt kell sütni:-)

HajniZoli írta...

Utólag nézem, hogy a Tied csak 35 percet sült. Nekem mind 50-60 perces receptjeim vannak, de igaz, hogy nem kelt a tésztájuk.

Éva írta...

Borso: Szép lassan mindent elkészítel biztos! Köszi!
Okki: Köszi!
Kovács Janka: Köszi!
Márti:Köszi!
Illéskrisz Konyhája:Nagyon finom könnyű a tésztája! Köszi!Majd sorra kerül a szép tojás projected után!:-)
Kati: Köszi! Akkor nagyon beletanulsz, mire párod hazajön már profin elkészített kuglóffal fogod várni!:-)
HajniZoli: Köszi! Elképzelhető hogy a kelt tészta miatt kevesebb az sülési ideje!