2013. március 4., hétfő

Zsömle

Szeretem a különböző péksüteményeket kipróbálniCitromhab blogján láttam  ezt a receptet !
                                                                             
                                                                               
Hozzávalók:

  • 60 dkg. liszt,
  •    2 dkg. cukor,
  •   1,5 dkg. só,
  •   1 db tojás,
  •   2 dkg. margarin,
  •   kb. 4 dl  tej,
  •   3 dkg. élesztő,
Elkészítése:
Kevés langyos  cukros tejben  elmorzsoltam az élesztőt és hagytam kicsit  pihenni. Ezután a lisztbe öntöttem a többi hozzávalóval  együtt és alaposan bedagasztottam.  Letakarva hagytam duplájára kelni, majd mégegyszer átdagasztottam ezután ismét 1/2 órát pihentettem.  Enyhén lisztes deszkára borítottam átgyúrtam és 8 kis gombócot formáltam belőle. Tepsibe sütőpapírt tettem és erre pakoltam  kicsit távolabb egymástól ekkor is még hagytam letakarva kb. 20' pihenni. Sütőt előmelegítettem  és 220 fokon nekem 30' kellett hogy szép színe legyen. Ekkor kivettem a sütőből és a még forró zsömléket  vízbe mártott ecsettel átkentem.
Ui: kicsit összenőttek azért hiába tettem  egymástól távolabb, és nem tudom mi a mottója annak hogy nekem mostanában mindíg ráragad a papír hol a süteményre, hol a kenyérre vagy mint most a zsömlére!
Nagyon finom köszi a receptet!
                                                     ****************
Sok szeretettel köszöntöm blogom új követőit: Lejla, Éva, Konyha Tini és  akiket nem tudok megnevezni  de mostanában  csatlakoztak blogomhoz!!
                                                                       
                                                                     

8 megjegyzés:

Katalin írta...

Guszta zsömlék lettek!
Hogy mi lehet az oka, hogy a papír ráragad a tésztákra, nem tudom én sem. Nekem nem szokott. Ha mód van rá, szilikonos bevonatú papírt szoktam venni, ez barnás színű, de a sima fehérrel sem szokott gondom lenni.

HajniZoli írta...

Én is szeretem a péksütiket kipróbálni. Tudom mi van benne és nem felfújtak, mint a boltiak.
Szilikonos sütőpapírt használok, ehhez nem ragad semmi, de a sima sütőpapírra igen. Én is kísérleteztem sokat papír téren:-)

Kovács Janka írta...

Tökéletesek lettek:)Látszik, hogy nagyon finomak.
A szilikonos papírra esküszöm én is.

Hankka írta...

Szépek lettek, én kifejezetten szeretem, ha sülés közben a kelt tészták kicsit összeérnek, összesülnek! :)

gionetta írta...

Aj, de jól néz ki! Igazi finom zsemlécske. Reggelire elfogadom! :-))

Márti írta...

Szuper! A sütőpapírt én is felváltottam szilikonos lapra,nem olcsó, de tökéletes,és nagyon sokáig használható.

teller-cake írta...

Zsemlét még nem sütöttem, de szívesen kipróbálnám! Na, majd sort kerítek erre is, a Tieid nagyon guszták! :)

Éva írta...

Katalin köszönöm! Lehet hogy valami jobb minőségű papírt veszek legközelebb.
HajniZoli köszi!
Kovács Janka köszi, akkor már többen a szilikonosra voksoltok!
Hankka igen az szép mikor összenő, csak mikor szétszedi az ember akkor nem mindíg esztétikus a látvány,bár az íz a lényeg!:-)
gionetta köszi, melyik reggelre küldjek ?:-)
Márti köszi, nekem is volt régebben egy szilikonos lapom még blogjátékra kaptam de tönkrement lekvár beleégett, nem tudtam eltávolítani.
teller-cake:Ahogy ismerlek biztos hogy valami extra zsömlével jelentkezel majd!:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...