2013. szeptember 2., hétfő

Kinek van....

valami jó tapasztalata a cserepes konyhai fűszernövény kezeléséről? Többször próbálkoztam  mert szeretem a friss fűszernövények illatát de  sajnos elég sokszor  csalódtam mert nem tudtam sokáig örülni  a növénynek. Próbálkoztam már úgy, ezt  hallottam médiában hogy a növényt ha megvesszük egyből  ültessük át friss földbe. Kipróbáltam de nem volt sokkal jobb tapasztalatom.  Átültettem  locsoltam, mégis  pár hét után kezdett fakulni a színe majd megbarnult és lepergette a leveleit. Ilyenkor azt szoktam tenni hogy a még frissnek tűnő leveleket leszedem és fóliában elteszem mélyhűtőbe. Illata  finom ,  ételbe tudom használni de nem friss. 2 db cserepes fűszernövényt szoktam ablakba tenni  már ilyenkor mikor kezd hűvösödni az idő, ez bazsalikom  és citromfű általában. Jó lenne ha  legalább  pár  hónapig  tudnám használni  konyhámban  ezeket a fűszernövényeket, nem pedig  pár hétig! Szívesen fogadom ha van jó tippetek!
                                                                                 
A kép csak illusztráció hogy mikor megveszem ilyen szép , pár hét és .... inkább  azt nem is mutatnám!

10 megjegyzés:

Györgyi írta...

A bazsalikom nálam sem marad meg a lakásban, csak a szabadban. A rozmaring, snidling és fodros petrezselyem az erkélyen zöldellnek, egész télen tudom őket használni. Az oregánó és a menta szintén kint szeretnek lenni, ha elszáradnak, akkor tavasszal újra kihajtanak.

Mammka írta...

Hááát! Bent nekem se sikerült.Talán akinek van hidegebb ablaka,üveges verandája.
Amikor évente megveszem a bazsalikomot, kiültetem a kertbe,vagy kint ládába, az működik.Leszüretelem és vagy szárítom,vagy fagyasztom.
Én is kiváncsi vagyok,hátha valakinek van valami jó ötlete.

Kati írta...

Hát Éva, én csak saját termesztésűvel próbálkoztam eddig a teraszon, nyáron működik a dolog, de télen nálam sem marad meg, csak a petreszelyemzöld, szerintem helyfüggő is.

Böbe írta...

A citromfüvet ki is ültetheted,szuperül át telelnek.Nekem is van kint három bokorral, menta is. A bolti cserepes fűszernövények nekem sem maradnak meg, olyan mintha csak egy alkalomra lennének kitalálva! Viszont tavasszal palántát szoktam venni a piacon cserépbe, vagy ládába ültetem és szuper!!! Ja és magról is ültetek de ezt most is megteheted, cserépbe és az hajtani fog Neked. Az idén még fahéj illatú bazsalikomot is ültettem. Próbáld ki!!

undercover írta...

Kedves Éva!
Nekem kertem van, de 25 év kerti tapasztalata alapján azt gondolom, hogy vagy túl meleg lehet a növénynek, vagy kevés a fény és sok a víz. Azt gondolnám, hogy sokkal nagyobb cserépbe kellene átültetned, mint amiben vetted (de tényleg jóval nagyobba), és öntözni csak kb. hetente egyszer. amikor az ujjaddal megtapogatod a földet és igazán száraznak érzed, akkor kell újra öntözni. És a cserép alján legyen lyuk.
Ha van erkélyed, akkor kint lehetne, amíg nem jönnek az igazán hidegek.
Sikereket kívánok hozzá!

Katalin írta...

Sajnos sokat nem tudok segíteni neked. Nekem az erkélyen vagy néhány cserepes fűszernövényem, bazsalikom, menta, citromfű, snidling, tárkony. Az utóbbi négy jól tűri a telet kint, behozni nem szoktam őket. Tavaly volt egy szép rozmaringom, féltem hogy elfagy, ezért a szobában akartam teleltetni, de itt bent meg kiszáradt, vagy nem tudom mi lett vele, de tönkrement.
A bazsalikomok alsó levelei is már kezdenek sárgulni, fent még szépek. Talán a citromfű a legigénytelenebb, egyszer a nyáron már tőből levágtam, aztán szépen kihajtott megint, már arasznyi szárai vannak ismét.
Én is csak azt tudom mondani, hogy vidd ki őket az erkélyre, ha van.

Bartush írta...

Én csak bazsalikomot és citromfüvet tartok, ezek a teraszon és az ablakban is szépen elvannak. Viszont nagyon szeretnék snidlinget, ami soha nem marad meg. Próbáltam már saját vetést illetve boltit átültetni de nem maradt meg.

Éva írta...

janka Kovács köszi, teraszunkon félnék hogy télen megfagy. Nyáron volt hogy kitettem és mégis elpusztult.
Mammka akkor neked sincs szerencséd ezekkel a fűszernövényekkel?
Kati köszi, szerintem is függ attól hogy milyen fekvésű esetleg a terasz!
Böbe köszi, kifogom próbálni!
undercover üdvözöllek! Köszi a tanácsokat ahogy írtad sorban az volt eszembe hogy amit felsoroltál szinte bármelyik lehet az oka! Megfogadom tanácsodat köszönöm!
Katalin köszi, ha legközelebb veszek citromfűvet biztos hogy kiteszem az erkélyre, ahogy többen írtátok is egész biztos hogy sokat locsolom az is a baja.
Bartush üdvözöllek! Ez a különös hogy neked pedig jó a teraszon és ablakban? Snidlinget is próbáltam már az sem bírta sokáig.

Roza írta...

Évám, nekem a snidlingem ugyanabban a cserépben van 3. éve és még marad is!:) Télen is kint hagyom, és tavasszal ki fog hajtani. A rozmaringom is második éves. Az idén már ki is fogom ültetni, egy kevésbé fagyveszélyes helyre a kertben. Van még metélő petrezselymem, az ládában, a kertben citromfű, menta, medvehagyma, lestyán, már évek óta ugyanazon a helyen. Tavasszal kihajtanak. Egyedül a tárkonnyal nem boldogultam, lehet, hogy a mag nem volt jó, de ki sem hajtott:(
Bazsalikomot én is úgy veszem meg tavasszal és ha már kezd elsárgulni az alsó levele, akkor visszavágom. Ismét kihajt. Őt még nem próbáltam átteleltetni, mert vagy kint tudnám a szabadban, ott tuti nem marad meg, a lakásban meg megint csak nem.
Hát, ezek az én tapasztalataim:))

Márti írta...

Akkor én is leírom a bérházi tapasztalatomat!Már többször is próbálkoztam a készen vásárolt cserepes fűszernövényekkel,ezek rövid időn belül feladták a harcot. Viszont, azt tudnám javasolni, vegyél magot tavasszal és szórd cserépbe, nekem ez több fűszernél is működik,és egész nyáron van friss termésem(5-6 féle),ha sűrűn tépkeded, bokrosodni fog. Igaz, nyáron nálam is a teraszon vannak, télen az ablakpárkányon. Sok szerencsét!