2013. november 19., kedd

Málnalekváros -csokoládés puszedlik

Régi  újságban akadtam erre a receptre amit most kipróbáltam és ajánlom figyelmetekbe! Van egy alap mézes tészta amit akár  mézeskalács házikónak is ellehet készíteni.
                                                                         

Alap mézes tészta hozzávalói: 5 dkg. vaj/margarin/, 6 dkg. cukor, 12 dkg. méz,1 cs. sütőpor,1 db tojás, 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék, 1 narancs reszelt héja/nekem most citrom volt/, 25 dkg. liszt.
                                                                          ***
Hozzávalók: 1 adag alap mézes tészta,   málnalekvár/ bármilyen lekvár jó/, étcsokoládé, cukormáz/tojásfehérje sz.sz. porcukor/.
Elkészítése:  A margarint cukrot és a mézet  alacsony hőfokon addig melegítettem amíg a cukor megolvadt. Ekkor levettem hűlni. Kihűlés után hozzákevertem a tojást. A száraz hozzávalókat összekevertem majd a kihűlt mézes sziruppal tésztává gyúrtam .Fóliával letakarva egy éjszakára hűtőbe tettem. Másnap egész vékonyra/2-3 mm/ kinyújtottam a tésztát és különböző formákkal kiszaggattam úgy hogy a formák párosával legyenek.Sütőpapírral borított tepsibe tettem és 200 fokon 7-8' sütöttem./nem tovább!/ Hagytam kihűlni. Ezután lekvárral megkentem és kettesével összeraktam. Gőz fölött kevés olajjal megolvasztottam a csokoládét és a sütemények tetejét bekentem.Mikor már megdermedt a csoki akkor megforrósítottam egy villát és kicsit rányomtam a csokira. 1 tojásfehérjét porcukorral/ amennyi szükséges hozzá/ és 1 tk keményítővel jól kikevertem és zacskó végét levágtam ebbe öntöttem a cukormázat és kicsit díszítettem még rajta.                
                                                                             ***
Leírom nektek az újságból  hátha valaki kedvet kap a mézeskalács házikó elkészítéséhez is!
 Mézeskalács házikó hozzávalói: 1 adag alap mézes tészta, cukormáz: 1 tojásfehérje, 25 dkg. porcukor/tojásfehérje mennyiségétől függően/.
Elkészítése: Pihent tésztát deszkára kell tenni és 2-3 mm vékonyra nyújtani. Papírból készített sablon segítségével  2 db 8x8 cm-es négyzetet és 4 db. 8x12 cm-es  négyzetet vágunk ki belőle. A maradék tésztát összegyúrjuk melyből tetszőleges ajtót  és szívecskéket szúrhatunk ki. Az elemeket sütőpapírral borított tepsibe tesszük és 200 fokon 7-8' sütjük. Hagyjuk kihűlni. Ezután felverjük a cukormázat és ezzel lehet összeragasztani az elemeket.Nagyon jól mutat az újságban az elkészített házikón  az ablakot úgy készítették hogy az oldalelemen  2 szívformát nyomtak bele és körben cukormázzal díszítették. (Még gondolkozom rajta  lehet hogy kipróbálom én is!)

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szépek, látom már téged is elkapott a karácsonyi láz:)

marisz57 írta...

Nagyon ügyes vagy Éva, mutatósak lettek a töltött mézeseid! És hát természetese, hogy nagyon finomak is!
Kedves tőled, hogy a mézeskalács házikó elkészítését is leírta. Én is gondolkodom rajta, de még ninvcs igazán karácsonyváró hangulatom - talán mert eddig még jó idő volt.

Névtelen írta...

Istenem, milyen édesek a kalácskáid!:-)
Köszönöm a receptet!
A keményítő ötlet a mázhoz kipróbálandó, nekem soha sem elég kemény.

Csigabige írta...

Csodaszépek! Biztos nyerő lenne karácsonykor! :)

Hankka írta...

Nagyon guszták, a mézes tészta még finomabb lehet a lekvárral töltve, meg persze a finom csokimázzal a tetején! :) Ha elkészíted a házikót, megmutatod, ugye? :)

Éva írta...

trollanyu köszi, ez így igaz már valahol legbelül érzem nagyon az ünnep közeledtét!
marisz57 nagyon finom érdemes kipróbálni. Annyi féle mézest próbáltam már ki, de most ez lehet hogy azért hogy lekvár is van közte nagyon finom pár nap múlva is annyira puha.A házikón még én is gondolkodom, bár csak az unokám kedéért készítettem el az elmúlt évben is és annyira nem volt nagy sikere. Apró cukrokat leette róla ennyi:-))
Emőke köszi örülök hogy tetszik, a keményítővel próbáld ki olyan blogról vettem az ötletet még régebben aki ilyen mézeskészítéssel foglalkozik.Azért a porcukor mennyiségétől is függ ahogy vered a habot úgy látod hogy milyen az állaga.
Csigabige örülök hogy tetszik, próbáld ki nagyon finom!
Hankka nem is gondoltam volna hogy a lekvár mennyire megváltoztatja nagyon finom. Ha elkészítem megmutatom!