2014. április 27., vasárnap

Házi tejföl, túró mikró segítségével !

                                                                                   
Hozzávaló és elkészítése: Nagyon egyszerű elkészíteni, csupán 1,5 l házi tejre van  szükség. Most ennyiből próbáltam ki. A tejet egy nagyobb befőttes üvegbe öntöttem langyos helyen ez nekem most a konyha tűzhely hátsó  részére tettem szalvétát tettem a tetejére és 3 napig itt "altattam". Harmadnapon már a tejföl a tetején különvált.  A tejfölt kanállal leszedtem tálkába a többi részét az üvegből beleöntöttem egy műanyag edénybe amit a mikróba tettem és legmagasabb fokozaton  15' hagytam. Ekkor egy tésztaszűrő kanálba gézlapot tettem és átöntöttem rajta. Mikor lecsepegett teljesen maradt a finom friss túró.
(Másfél liter tejből ami került:240 Ft-ba , kis " varázslással"  lett 1 dl tejföl és  20 dkg. túró) Gyúrók egy jó laska tésztát hozzá és máris kész egy finom ebéd!
Ui:Természetesen mikró nélkül is ellehet készíteni akkor felfőzöm és leszűröm az aludttejet. Régi újságban olvastam ezt a megoldást azért próbáltam most ki !

8 megjegyzés:

Gerdi írta...

Hogy mik vannak! Annyi az előnye, hogy nem kell figyelni folyton a tűzhelyre tett aludttejet, hogy kész van-e már. Ez meg már éppen elég:-)

Márti írta...

Ez mekkora ötlet! Pont most adta be az unalmast a mikróm :(

HajniZoli írta...

Így is készíthető, de én tejet nem teszek soha mikróba. Ezzel az altatott eljárással szoktam készíteni, de a meleg sütőbe teszem be. A többi ugyanaz mint nálad. Az biztos, hogy megéri házi dolgokat gyártani. Friss, finom, tudjuk, hogy mi készítettük és pénztárcakímélő.

Seffer Lilla írta...

De jó, legközelebb kipróbálom, úgy is mindig házi tejet hozunk a páromnak!

Elisabeth írta...

Kedves Éva, köszönöm a jó kivánságodat a Husvéti ünnepre, remélem nálatok és szépen töltöttétek!

Szerintem friss turónak nincs párja, én is készitettem az olasz Ricotta verziót, de kifogom próbálni a te receptedet. Nagyon jól sikerült nálad, és bizony finom is!

marisz57 írta...

Időnként én is készítek házi túrót-tejfölt, bár én a gáztűzhelyen.
Jobb, mint a bolti!

Anikó írta...

Éva csak egyre szeretném felhívni a figyelmedet, a mikróba soha ne tegyél be semmit műanyagban, csak és kizárólag üvegben vagy porcelánban,csak azoknak ne legyen aranyszegélye, vagy bármilyen fémszegélye, ugyanis a műanyagból kiold mérgező anyagot és az belemegy az ételbe is és megeszitek, hosszú távon életveszélyes !!!!

Éva írta...

Gerdi talán ez az előnye! Ritkán készítek akkor általában tűzhelyen!
Márti köszi, majd meggyógyúl a mikród:-))
HajniZoli most engem is csak a kíváncsiság hajtott!
Lilla Seffer egy próbát megér mert finom és praktikus!
Elisabeth köszönöm szépen és gyorsan elteltek az ünnepek, annyira szalad az idő! Nem is tudom hogy hová?:-))
Érdemes kipróbálni már mi el is tüntettük finom házi tésztával!
marisz57 a házinak bármit is csinálunk nincs párja!
Anikó köszi a tanácsodat, általában nem is szoktam és talán most figyelmetlen voltam mentem a recept után. Valóban tehettem volna akár jénaiba is.Köszi!