2014. április 6., vasárnap

Receptválogatási szokásaimról....

szeretnék pár gondolatot megosztani veletek! Amikor más blogokon nézelődök először maga a látvány tetszik meg majd megnézem hogy mik a hozzávalók. Süteményeknél nekem nem nagyon vonzó ha pld. zselatin van benne,  ezt nem tudom megmagyarázni hogy miért van ez  nálam. Ha olyan hozzávalóra van szükség ami  számomra  eddig ismeretlen vagy tudom hogy nem olcsó akkor egyből az jár a fejemben hogy azt mivel tudnám helyettesíteni. Több esetben volt rá már példa hogy  elkészítettem de nem abból az alapanyagból ami a receptben szerepelt. Nagyon sok blogról próbáltam már ki  zömében süteményt, kiflit-zsömlét, kenyeret. Különösen  kíváncsi vagyok sokszor a másnál látott szép péksütemények ízére, ezért elkészítem azt. A kiválasztott receptet amit először készítek általában fele mennyiségből szoktam  próbaként, majd ha ízlik akkor következőre jöhet egész adagból!Sokszor válogatok  aszerint is hogy mi van itthon tartalékban amiből lehet valamit csinálni. Semmi fölösleget nem szoktam elpocsékolni így ha akár 5 dkg. darált dió is kimarad valamelyik megsütött süteményemből akkor azt felcímkézve zacskóba téve elteszem. Ennek nagyon jó hasznát veszem sokszor.Érdekes többször előfordult hogy pont annyira volt szükségem valamiből ami éppen elraktározva volt. Receptes újságokból hasonló módon válogatok, először hogy gyomromnak tetszik-e majd  az  hogy "pénztárcámnak" feleljen meg! De ezzel gondolom nem vagyok egyedül! A világhálón közösségi oldalakról  nem túl gyakran válogatok .Vannak viszont  olyan oldalak 2-3 amiről már több alkalommal sikerült  jókat kiválasztanom ! Nagyon sok receptem van tartalékban ami még próbára vár, de ezzel úgy vagyok hogy egyet elkészítek és másnap 2 ismét lementek így nem tudom mikor tudok a végére érni?
                                                               ******
                                                         Testvérpár tündér unokáim !
                                                                         

8 megjegyzés:

María írta...

Én is pont úgy működök ahogy Te leírtad. Csak olyat készítek el, amiről tudom, hogy megfelel a család és az én ízlésemnek, mert sajnálnám kidobni az ételt, ha mégsem ízlik. Sőt, ha bármi kimarad, következő napokban olyat találok ki, hogy a maradékot behasználhassam bele.

Az Unokáid tüneményesek :)!!

Horváth Emerencia írta...

A zselatinnal én is így vagyok:)
Megszeretném még egyszer írni, hogy a konyhádból nagyon sok receptet kipróbáltam, sosem csalódtam!Köszönöm ,hogy velünk is megosztod finomságaidat!

Vicuska írta...

Gyönyörűek az unokáid!!!!!!! Nagyon jó tanácsokkal szolgálsz nem csak kezdő háziasszonyok részére is :)

Fáni írta...

Sok finomságot készítesz, ez a fél adag jó ötlet.

Katalin írta...

Én is hasonlóképen vélekedek, bár én szeretem a zselatint :-) Mindig jó hasznát veszem...
Új dolgokból általában én is kisebb mennyiséget készítek elsőre, főleg olyanokból, ami eleve 4-6 főre méretezett.
Sajnos nálam is sorban állnak ez elkészítésre váró receptek, aztán van amikor végleg ki is marad valami.
Az unokáid nagyon aranyosak így együtt!!!

Éva írta...

Maria örülök hogy hasonló a gondolkodásunk, köszi!
Horváth Emerencia nagyon szépen köszönöm és örülök hogy találsz számotokra megfelelő receptet.
Vicuska köszönöm !
Fáni üdvözöllek!Örülök ha tudok valami jó ötletet adni!
Katalin köszönöm!

marisz57 írta...

Én szeszélyesebb módon válogatok a receptek között, mint Te, a nagyobb adagoktól sem félek, mert sokan vannak a környezetemben, akik nagyon örülnek minden házi süteménynek. Szeretek újdonságokat kipróbálni.
Bár egyre inkább meg kell gondolni a dolgokat, mert az árak bizony eléggé elszabadultak .
Tündériek az unokáid!

HajniZoli írta...

Pontosan ezt szoktam tenni én is. Van, hogy valami megtetszik, csak egy kis fazékkal főzök próbából. Ha valami nincs itthon, helyettesítem. Soha nem dobok ki semmilyen ételt. Leszoktam fagyasztani ha fagyasztható, ha meg nem akkor felhasználom más formában. Az biztos, hogy mindennek egyre magasabb az ára, jó odafigyelni.

Az unokáid gyönyörűek, nőjenek nagyra!