2014. augusztus 16., szombat

Ízesített szilvalekvár téli napokra

Lekvárok közt talán a szilvalekvárt szeretem a legjobban. Többféle módon készítettem már eddig talán a hagyományos  üstben főzöttet nem de ezt már szerintem kihagyom :-))
Először mikor hallottam/jó pár évvel ezelőtt/  hogy ecettel kiöblített fazékban  nem kell  őrizni a tűzhely mellett állni, egyből  kipróbáltam  több évig így készítettem . Akkor még nem volt blogom : ez a módszer is hasonló mint a sütőben készített, edényt kiöblíteni ecettel bele a kimagozott gyümölcs 1-2 ek ecetet még ráönteni hagyni lassú tűzön rotyogni/keverni nem kell/ majd mikor már  kezd a szilva összetöppedni akkor  ráönteni a cukrot kicsit ezzel elvegyíteni  és a legvégén mikor már venném le szórok rá egészen kevés szalicilt majd töltöm az üvegekbe és teszem száraz dunsztba. /Nekem ez a módszer talán jobban tetszik mint a sütőben készített , mert itt látom amit csinálok  !/

Aztán  rátaláltam egyik blogon a sütőben  készített módszerre amit ki is próbáltam: receptje
Most  pár üveg ízesített szilvalekvárt  készítettem  Dzsemfix segítségével!
                                                                         


Hozzávalók: 1,5 kg szilva, 35 dkg cukor,  kevés fűszer: fahéj, kardamom , bourbon vaníliás cukor/összesen 1/2 mk /, .2:1 Dzsemfix
Elkészítése: Gyümölcsöt megmostam magját kiszedtem és apróra feldaraboltam. Edénybe öntöttem lassú tűzön főztem mikor már kis levet engedett akkor  összeturmixoltam majd fűszereztem és a cukrot is hozzátettem mikor már ezzel is főtt akkor tettem hozzá a Dzsemfixet ezzel már csak 5 percig főztem. Üvegekbe pakoltam lezártam majd kicsit megfordítottam az üveget. Visszafordítás után száraz dunsztba pakoltam másnapig, majd "öltöztetés" irány a többiek mellé:-))
Ui:Ezen a pár üvegen kívül természetesen készítek még hagyományos szilvalekvárt is, vagy tűzhely fölött vagy sütőben?

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

A turmixolás miatt - szerintem - elveszti azt az állagát, mint amilyen lesz, ha lábosban, vagy sütőben csinálod. Nagy szilvalekvár-rajongó vagyok, én se üstben főzöm már, de a sütősnél kitartok, mert az olyan, mint a régi ízre is, állagra is.

Marti M írta...

Már kétszer főztem az idén szilvát de sosem turmixolom össze. Hagyom darabosra.

Éva írta...

aranyos fodorka általában én sem szoktam turmixolni, és ebben is maradt darabos azért csak mivel ezt nem kellett sokáig főzni ezért gondoltam. A következő nagyobb adagot már én is vagy sütőben vagy tűzhelyen csinálom !
Marti Martinelli hagyományos főzésnél én sem turmixolom és szeretem is ha van benne darabos.Most ezt a pár üveggel csak próbaként csináltam, különben meg még az elmúlt évről maradt ez a zacskós befőző gondoltam ne menjen tönkre:-)

Katalin írta...

Már sokat hallottam a sütőben sült lekvárról, de még nem próbáltam ki :-) Általában én is szoktam ízesíteni, fahéjjal és szegfűszeggel. Tavaly almás szilvalekvárt főztem, az is nagyon finom lett.

Éva írta...

Katalin egyszer próbáld ki mert nagyon jó, én inkább most a tűzhelyen fogom amit már régóta ismerek és nagyon praktikus. Almával is nagyon finom lehet.