2014. szeptember 9., kedd

Káposztás-szalonnás bukta

                                                                             
Hozzávalók:  Tészta:1 dl tej,  2 dkg. élesztő, 5 dkg cukor, 1/2 kg liszt, kis kanál só, 7 dkg zsír olvasztva, 1,5 dl langyos víz, 1 tojássárgája+1 tojás a kenéshez, köménymag a tetejére.Töltelék:1 kisebb fej káposzta/ amit én most savanyú káposztával helyettesítettem/, só, bors kevés olaj és húsos szalonna.
Elkészítése: A langyos tejbe kevertem az élesztőt egy evőkanál cukorral és liszttel. Tálba öntöttem a lisztet hozzáadtam a maradék cukrot, a sót  zsírt és összemorzsoltam. Mikor felfutott az élesztőt a morzsalékhoz adtam a langyos vízzel és a tojássárgájával együtt és bedagasztottam a tésztát letakartam  és 25' pihentettem. A tölteléket közben elkészítettem. A káposztát átmostam és szálait apróra összevágtam. A szalonnát kis kockára vágtam és kisütöttem majd hozzátettem a káposztát és lepirítottam vele sót és borsot tettem hozzá.. A megkelt tésztát lisztezett deszkán  3-4 mm vastagra nyújtottam és feldaraboltam  minden négyzet közepébe tettem a káposztás töltelékből. A tészta széleit felvert tojással megkentem  összehajtottam  volt amelyiket kicsit középen megtekertem. Tepsibe sütőpapírt tettem erre pakoltam rá a tésztát amit megkentem tojással és köménymaggal szórtam be.Tepsiben még 15' pihentettem. Előmelegítettem a sütőt és 200 fokon 20' sütöttem. Nagyon finom !
Jó étvágyat!
Ui: Nagyon jó minőségű a tésztája, szerintem legközelebb kipróbálom szilvalekvárral ! Sokszor tapasztaltam már hogy kelt tésztába sokkal jobb a zsír mint a vaj/margarin!

4 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon szeretjük a pirított káposztával készült ételeket, de ez a kelt tészta a savanyú káposztás töltelékkel is nagyon fincsi lehet! :)

Gerdi írta...

Savanyú káposztával talán még finomabb is lehet... de mindenképpen tetszik:-)

sucika írta...

Ez bizonyára a férjem kedvenc "süteménye" lesz. Én kelt tésztából csinálok úgy káposztás sütit, hogy az édes káposztát megpirítom, mint a káposztás tésztához. A kinyújtott tésztára kenem, és utána úgy hajtogatom, mint egy pogácsát, csak nem kell állnia közben. Imádom, amikor össze-vissza mindenütt káposzta van, és nem csak középen egy réteg.

Éva írta...

Hankka örülök hogy tetszik, ez a süti is sima pirított káposztából készült volna, csak nekem volt kevés savanyú káposztám és azt variáltam meg:-)
Gerdi örülök hogy tetszik!
sucika nagyon finom lehet úgy elkészítve. Nagyon szeretem én is az édes káposztával készült dolgokat, ez most maradék felhasználásaként készült így!