2014. november 23., vasárnap

Mákos patkó

                                                                                    
Hozzávalók: Tészta:30 dkg. liszt, 1,5 dl langyos tej, 1,3 dkg élesztő, 2,5 dkg cukor, 1/2 mk. só, 3 dkg. olvasztott margarin, 1/2 cs. vaníliacukor, kevés reszelt citromhéj,  1 db tojássárgájának a fele. Töltelék: 1/2 dl víz, 2,5 dkg. cukor, 14 dkg. darált mák, kevés reszelt citromhéj, csipet fahéj, 1 db babapiskóta vagy keksz lereszelve. Tészta kenéséhez felvert tojás és   szórásra egész mák
Elkészítése: Élesztőt kevés langyos tejben  cukorral liszttel összekeverve felfuttattam. A liszthez öntöttem a többi hozzávalóval együtt a végén tettem bele az olvasztott margarint és jól bedagasztottam. Letakarva hagytam duplájára kelni ez nálam 50' volt. A töltelékhez a vizet a cukorral felfőztem  és  a többi hozzávalókat is beletéve jól elkevertem. Mire a tészta megkelt a töltelék is kihűlt. A tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán  átgyúrtam és ujjnyi vastag téglalap formára nyújtottam.  Keresztben  elvágtam  a tésztát két szélesebb csík lett . Egyenként a  tészta csíkok közepébe kanalaztam a máktölteléket jó vastagon  és a tészta szabadon lévő részét a felvert tojással átkentem  Ezután hajtottam át a tölteléken a tésztát majd  úgy  fordítottam hogy az összetett lap alulra  kerüljön. / A fotón az első darab pont nem így sikerült:-))  Ezután feldaraboltam  és kicsit meghajlítottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam  tojással megkentem és  egész mákkal / nem darált/ megszórtam.  15' pihentettem majd előmelegített sütőben 180 fokon 25' sütöttem.  Nagyon-nagyon finom puha tésztája van!
Ui:Tepsibe jó ha kicsit egymástól távolabb tesszük mert sülés közben igencsak növekszik:-)) Amint látszik a képen is. 30 dkg. lisztből 8 db  ilyen szép nagy lett!

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Hű de guszták, és nem is küldtél belőle nekem :-) Pedig szerettem volna :-)

Adél írta...

Jaj, de nagyot dobbant a szívem! nagymamám szokott ehhez hasonló mákost sütni télen, de nagyon szerettem! :) Isteni finom lehet a tied is !

Éva írta...

Bocsi Katalin valahogy elfelejtettem, de majd...:-))
Aleda örülök hogy szép emlékeket tudtam idézni. Nagyon finom !