2014. november 6., csütörtök

Töltött mézeskalács más formában

Gerdinél láttam,  igaz nála "töltött mézeskalács szelet" volt a neve. Nagyon megtetszett és mivel még előző évről maradt szilvalekvárom  ezért gondoltam kipróbálom kicsit változtatva fele mennyiségből és kiszaggatva a tésztát.  Amit kigondoltam sikerült és nagyon finom!
                                                                               
Hozzávalók:
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg. teljes kiőrlésű liszt
  •   1 tk sütőpor
  •   8 dkg cukor
  •   5 dkg margarin
  •   1 mk őrölt fahéj
  •  csipetnyi őrölt gyömbér
  • 1/2 citrom reszelt héja
  •   1 db tojás
  •   1,5 ek méz
Tészta töltéséhez szilvalekvár.
Elkészítése: A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam./Nagyon jó a tészta állaga semmi + folyadék nem szükséges hozzá/ Enyhén lisztes deszkán vékonyra kinyújtottam /3-4 mm-re/  lisztbe mártott formával kiszaggattam  fele mennyiséget simára a másik felét pedig úgy hogy a tészta  közepén lyuk legyen. Ezután  sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam a  sima tésztákat  megkentem szilvalekvárral és rápakoltam a lyukas darabokat. Előmelegített sütőben 180 fokon 20' sütöttem. Mikor már kihűltek akkor porcukroztam meg. Nagyon finom kóstolónak éppen elég volt  ebből a mennyiségből 13 db  lett!
Jó étvágyat!

                     

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor ez a tésztájában más csak mint az ugyanígy kinéző linzer?

Gerdi írta...

Éva, de örülök, hogy megihlettelek:-) Nagyon tetszik a továbbfejlesztett változat, sőt! Legközelebb én is töltött virágokat fogok sütni belőle:-)

Éva írta...

Emőke igen ennek a tésztája mézes, Gerdinél megnézheted milyen formában készítette! Nagyon finom a tésztája.
Gerdi nagyon köszi a receptet mert nagyon jó. Először féltem úgy gondoltam a receptet nézve hogy lehet hogy nem fog összeállni a tészta (oda is készítettem tejfölt), de nagyon szépen összeállt lehetett vékonyra nyújtani.Finom!

Csigabige írta...

Nagyon jól néznek ki a tieid is! Fincsi lehet :)

Lívia írta...

Nagyon jól néz ki, olyan mint a linzer, csak más az összetétel. De biztos nagyon finom.

Névtelen írta...

Köszönöm,Éva!puszi

Éva írta...

Csigabige köszi!
Lívia köszönöm ! Kíváncsi voltam hogy vékonyabb tésztának elkészítve tudom-e szaggatni igen és nagyon jó a tésztája dobozban még 4 nap után is finom puha volt.
Emőke szívesen tudod bármikor szívesen!