2015. január 30., péntek

Félbarna kenyér /házilag

 Kenyér recepteket nézegettem és  itt  találtam  ezt a receptet  ami nagyon megtetszett!  Nem csak külsőleg szép de nagyon finom is !
                                                                             
   
 Hozzávalók:kovász: 20 dkg teljes kiőrlésű liszt,    2 ek langyos víz, 5 g élesztő, 2 dl natúr joghurt ( ezt 3 ek tejföl vízzel kiegészítve 2 dl-re  helyettesítettem) tészta: 40 dkg. finomliszt, 10 dkg. rétesliszt, 1 adag kovász, 1,5 dkg. élesztő. 2 tk. só, 2 dl langyos víz. Tésztát  megszórni: vegyes magkeverék.
😉
Elkészítése: Kovász: előző nap este összekevertem a hozzávalót letakarva szobahőmérsékleten hagytam.
Tészta: hozzávalókat a kovásszal együtt bedagasztottam  konyharuhával letakarva 1 órát pihentettem.  Ezután enyhén lisztes deszkán átgyúrtam és egy jénai edényt sütőpapírral kibéleltem és ebbe tettem bele a tésztát. Ruhával letakarva 20' pihentettem majd vízzel a  kenyér tetejét lespricceltem  magokkal beszórtam  és késsel bevágtam pár helyen. Az edény  tetejét rátettem  és hideg sütőbe tettem  majd 250 fokon 60' sütöttem ezután az edény tetejét levettem és még 10' sütöttem. Sütőből kivettem sütőpapír segítségével kiemeltem rácsra  ahol vízzel ismét lespricceltem és hagytam kihűlni.
Jó étvágyat kívánok !
                                                                              
Ui: A kenyér nagyon finom!  Férjuram annyira nem "kenyeres" de amikor kivettem a sütőből hűlni a kenyeret közben elmentem boltba. Mire visszaértem már  kettévágta és nyugtázta hogy nagyon finom!:-))

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Milyen egyszerű és milyen szép kerek, hogy jénaiban sütötted. Olyan mint egy nagy pogi❤️

Lívia írta...

Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom is.