2015. április 10., péntek

Tejkaramella házilag

Olyan szerencsés helyzetben vagyok hogy lányom 2 éve hogy  megrendelte nekem a  Nők Lapja Konyha havi újságot, aminek van egy  külön megjelenő száma ez pedig a" Desszert" újság! Ezt kaptam meg most férjuramtól. Nagyon sok jó dolog van benne most  ezt próbáltam ki természetesen fél adagból azt írom  le:)
Karamellát már készítettem  az kicsit hosszadalmasabb volt receptje itt megtalálható!                                                                         

Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor
2,5 dl tej
2,5 dkg.vaj/margarin /margarint használtam/
*
Elkészítése: Világos aljú edénybe mértem a cukrot  hozzá öntöttem a tejet és lassú tűzön kezdtem főzni. Mikor már főtt akkortól kezdve állandóan kavartam  1/2 óra elteltével kezdett sűrűsödni  és akkor már ha fakanállal megkavartam láttam az edény alját ekkor tettem hozzá a margarint és  folyamatosan kavartam hogy teljesen besűrűsödjön. Ekkor próbát csináltam : kis pohárban készítettem oda vizet és ebbe cseppentettem a masszából ami összeállva ment le a víz aljára.(Ha a próba nem ilyen akkor még tovább kell főzni/. Mivel már jónak véltem  így sütőpapírra öntöttem ki a masszát és mikor kihűlt éles késsel felvágtam darabokra. Mivel nem nagy mennyiségből készítettem így nem lett vastag, de az íze nagyon finom!
Ui: Ilyenkor csak próbának szánom  az elkészítést mert érdekel hogy milyen? Következő alkalommal mikor jönnek a gyerekek majd  ismét elkészítem nagyobbik unokám biztos örömmel "eltünteti" neki nincs tiltó listán a tej:-))

2 megjegyzés:

Okki írta...

Milyen szerencsések az unokáid, minden finomságot elkészítesz nekik. :) Nagyon jól hangzik ez a tejkaramella is. :)

Roza írta...

Évám, ez nagyon jól hangzik! Én is ki fogom próbálni!:)