2015. május 8., péntek

Mákvirág kalács SAD.32 fordulójára!

 Zsuzsi ennek a fordulónak a háziasszonya és  felhívta figyelmünket a kelt tészták szépségére ! Nagyon szeretem  és gyakran készítek ilyen-olyan formában ! Most igyekeztem olyat keresni mármint formájában mást, amit még eddig nem készítettem így találtam rá erre a  süteményre!
                                                                            

Hozzávalók:
tészta:
1,5 dl tej
csipet só
1 tojássárgája
35 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
töltelék:
15 dkg darált mák
1/2 dl forró tej
4 evőkanál cukor
áztatott mazsola
citromhéj reszelve
tészta kenéséhez :tojássárgája
*
Elkészítése: A tészta hozzávalóit bedagasztottam letakarva hagytam duplájára kelni. A töltelékhez a mazsolát langyos vízbe áztattam majd lecsurgattam .A mákot összekevertem a cukorral  és leöntöttem a forró tejjel majd elkevertem a mazsolával és a reszelt citromhéjával. A tésztát enyhén lisztes deszkán kinyújtottam töltelékkel megkentem majd felgöngyöltem a két végét kicsit egyenesre vágtam és kört formáltam a tésztából összeillesztettem. Felszeleteltem úgy körbe a tésztát hogy a középső részen maradjon ujjnyi egyben majd a szeleteket kifordítottam.A tésztát  15' pihentettem majd tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőbe 200 fokon 30' sütöttem.Mikor a sütőből kivettem még forró volt és megkentem olvasztott vajjal. Alig bírtam kivárni hogy hűljön és kóstolhassam:)  Nagyon finom!
Ui:Amikor olyat sütök amit eddig még nem, rájövök arra hogy mennyire fontos a leírásnál  bizonyos dolgokat megemlíteni , mint pld. azt hogy amikor a tésztát megformázom kerekre  jó ha egyből ráteszem a tepsire amin sütőpapír van és ott szeletelem fel majd fordítom ki !Sajnos a receptben ez nem szerepelt így kicsit birkóztam a tésztával mire sikerült helyére tennem:-)
Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

Timi írta...

Oh, ez a tészta valami gyönyörűséges!!! Biztos nagyon finom is! :o) Köszi a receptet!

Györgyi írta...

Szép lett :) Én imádom ezt a formázást készíteni, mindig sikere van :)

Katalin írta...

De szép lett! Én is szeretem a szépen megformált kelt tésztákat.

Éva írta...

Timi köszönöm! Nagyon finom , egészségetekre!
janka kovács köszi!Most próbáltam ki de biztos lesz ismétlése:-)
Katalin köszi!

Barbi konyhája írta...

Szóval erről van szó, nagyon szeretem, én diósan készítettem ezt a formát. Nem lehet megunni, mindegy milyen töltelékkel készül! Nagyon szép lett! :)

Névtelen írta...

Húdeszép!!!!!♥