2015. június 1., hétfő

Bagolyfiókák és gombkeksz

Jó hogy időben észrevettem Andreánál ezt a kekszes figurás  finomságokat! Készülők a legkisebbik kis manómhoz és elkészítettem  fele mennyiségből  mindkét kekszet./ alapanyag ugyanaz/.( Bízom benne hogy a kis manóm ráismer és fogja mondani hogy: ba.. :-)) Most még csupán a szavak két első betűjét mondja ki!
                                                                          
Hozzávalók:
1 db tojás
6,5 dkg margarin
5 dkg cukor
1/2 cs. vaníliacukor
17,5 dkg liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
csipet só
*
Elkészítése:( Kicsit változtattam csupán a recepten, a lisztből 1 evőkanállal vettem ki és helyettesítettem kókuszreszelékkel). A tojást és a kétféle cukrot kikevertem a liszthez tettem a sütőport  csipet sót  elvegyítettem majd a margarinos keverékkel összegyúrtam a tésztát. Mikor már jól összeállt  elvettem a tésztából egy darabkát  és 1 teáskanál kakaóporral jól átgyúrtam. Mindkét darab tésztát 1 órára hűtőbe tettem.  Enyhén lisztes deszkán kinyújtottam a fehér tésztát közepes pogácsa szaggatóval  kiszaggattam  a többi tésztából pici golyókat csináltam amit középre egymás mellé tettem kicsit lelapítottam. Ezután a barna tésztából  szintén pici golyókat csináltam amit a szemének tettem  majd lecsípve a tésztából megformáltam az orrnak valót. Ezután a szaggatóval kétoldalt kis bevágást csináltam , villával pedig az alsó részre tettem nyomatot . Sütőpapírral bélelt  tepsibe pakoltam majd előmelegített sütőben 180 fokon 7-8' alatt megsütöttem 15 db bagolyfióka lett. Maradt még  tésztám így elkészítettem a gombkekszet is!
                                                                       
Ennek az elkészítéséhez kinyújtottam a tésztát közepes pogácsa szaggatóval kiszaggattam, kisebb formával nyomatot tettem rá majd szívószállal kilyukasztottam két helyen. Teljes megmaradt tésztát felhasználtam így születtek ezek a tarka gombok:-) 12 db lett ebből!

7 megjegyzés:

teller-cake írta...

De cukik a baglyok! Petrámnak meg gomb-fóbiája van, lehet, hogy egy ilyen gombos keksz átlendítené? Vagy nem... :-)))

Gabriella írta...

Nem vagyok nagy kekszfogyasztó, de a házi kekszeket imádom és mostanában teljesen rá vagyok állva. Csoda helyes baglyokat készítettél, szerintem az unokád nagyon fog örülni neki. :o)

Katalin írta...

Nagyon jópofa és mutatós mindkettő :-)

Papikné Veress Andrea írta...

Kedves Éva, Nagyon örülök, hogy elkészítetted. Remélem a kis unoka is kedvét lelte bennük :-)

Éva írta...

teller-cake köszi. Akár együtt is megcsinálhatjátok a lánykáddal!
Gabriella gyerekeknek is szoktam készíteni de én is szeretem a kekszeket férjuram nem rajong érte de ha nincs más pár darabot eltüntet ő is! Nem szoktam csak kevés alapanyagból így nem szárad ránk:-)) Sikeres volt a kis unokámnál ez a bagoly!
Katalin köszi!
Andrea köszi ezt a receptet kis unokám ahogy gondoltam is mikor meglátta egyből mondta hogy" ba.. és természetesen szedegette a tálkából !

marisz57 írta...

Tetszenek a kekszeid! Gombokat már készítettem régebben, de a bagollyal el vagyok maradva. Azt hiszem, az unokáimnak évzáróra elkészítem. Részemről a dícséret mellett ez lesz a figyelmesség a jó bizonyítványokért. :)

Bridge írta...

Ez aranyos. Jó ötlet nagyon, ki kellene próbálni. Nem is tudom, hogy a gomb, vagy a bagoly jönne be jobban, mert mindkettő máshogyan, de kedvenc.