2015. november 22., vasárnap

Hiába nem akartam lehet hogy mégis ?

Azt szokták mondani hogy egyes betegségekre a hajlamot tudjuk örökölni.  Ez ellen küzdöttem , küzdök évek óta  pontosan 10 éve. A meglévő bajaim mellé nem akartam tudomásul venni hogy idővel azt fogják mondani hogy cukorbeteg vagyok. Ez ellen talán azért is idegenkedtem mivel anyukám is szintén cukorbeteg volt és sajnos nagyon sok probléma adódott élete során ennek a betegségnek  köszönhetően. Szinte minden szövődmény jelentkezett nála. Kb. 10 éve mikor még aktív dolgozó voltam  kicsit magasabb volt a cukrom, egyből gyógyszert akartak adni amit nem fogadtam el mondván azt hogy vigyázok majd diétázok.Azóta valóban teát kávét csak édesítővel iszom üdítőt egyáltalán nem.Rendszeresen iszom gyógyteát. Itthon kontrolláltam magamnak folyamatosan a cukor értékeimet ami a nyár közepétől változott kicsit emelkedett volt.  Étkezésemnél lehet hogy furcsa mivel elég sok süteményt készítek látjátok,  de megtudom csinálni azt hogy egy szeletet megkóstolok és a többi már a családé. Az viszont valóban igaz hogy tésztás ételeket nagyon szeretem, főzeléket  elég  gyakran főzök, gyümölcsöt szinte mindennap eszem. Általában kenyeret is keveset fogyasztok, inkább kiflit vagy zsömlét. Mindezek ellenére augusztus hónapban voltam teljes vérkép vizsgálaton , aminek eredményét hitetlenkedve vettem tudomásul hogy sajnos az éhgyomri vércukrom magas.Talán időt akartam nyerni vele hogy csak  az elmúlt héten vittem el körzeti orvosunkhoz  aki meggyőzött arról hogy egy kontroll vizsgálatra van szükség ahhoz hogy továbblépjünk. Pénteken elvégeztettem a kontroll vizsgálatot ami szintén magas eredményt mutatott. Most nem várok vele hónapokat a héten megyek körzetihez aki meggyőzött róla hogy az én érdekem hogy rendben legyen a cukrom hiszen vigyázni kell hogy tovább ne romoljon a szemem, a többi  egyéb bajt okozó problémákról már nem is beszélve! A jövőben próbálok még jobban odafigyelni étkezésemre, sajnos amit szoktak mondani hogy több mozgás azt nem tudom kivitelezni! A tésztáról  azért nem mondok le legfeljebb durum tésztát használok és kevesebbet!:-))  Sajnos mint mindennél itt is szerepet játszik  hogy pld. a cukormentes étkezés sem egy pénztárcakímélő ! Ezt is megoldom majd takarékosan!!
                                                                           

16 megjegyzés:

MrsSame írta...

Sajnálattal olvastam,hogy mivel kell megküzedened. Tudom, hogy nem könnyű, pedig nekem csak terhességi cukrom volt picivel magasabb, mégis diétáznom kellett. Persze ennek és a terhességnek, no meg a genetikának köszönhetően ennek következménye is lett. Most epekövek miatt vagyok kénytelen óvatosan, diétázva étkezni. Kitartást kívánok,ha odafigyelsz nem lesz gond.

Lívia írta...

Évikém nem tudom, hogy mennyi az a magas érték, mert ezt nem írtad le, de valóban most már fogadd meg az orvos tanácsát, vagy szigorú diéta, tehát mindenféle szénhidrát csökkentése vagy a tabletta és még a diéta is. Igen, ahogy írod, de látjuk is, hogy szinte majdnem nincs olyan nap, hogy valamit ne sütnél süteményt. Én már el is gondolkodtam azon, hogy ki eszi meg? Nyilván magamból tudok csak kiindulni, hogy ezt gondoltam, mert én nem vagyok édesszájú. Ha nem akarod, hogy oda juss, hogy inzulint kelljen beadnod, akkor nagyon vigyázzál magadra. Kívánom, hogy sikerüljön betartanod a diétát, és lehet, hogy elég lesz ez is, hogy rendbe jöjjön a vércukorértéked.

Ani írta...

Gyógyulást kívánok, és valóban, kevesebb sütisütést.

Katalin írta...

Szomorúan olvastam, hogy eggyel több a baj...
Nagyon sajnálom, remélem a diétával és odafigyeléssel még helyrehozható!

Fáni írta...

Sajnos a betegség nem olyan, hogy a piacon veszek belőle 10 dkg-ot, jön ha akarjuk, ha nem.
Vigyázz magadra, bármilyen nehéz lesz igyekezz megtartani a diétát. Sajnos teljes gyógyulást hiába kívánnék, ezért szinten tartást, és minden jó kívánok

Marti M írta...

Sajnálom, hogy még ez is a nyakadba szakadt, de talán nem olyan nagy a baj. Szerintem széhidrátot kell megtanulni okosan beosztani és ebben Roza tud neked sokat segíteni, ugyanis ő már rég csinálja és nagyon ügyesen.
http://szolohegyimesekkonyhakmindennapok.blogspot.com/
Én azt mondom neked, hogy vedd fel vele a kapcsolatot, mert biztos segít és van mit tanulni tőle. Nem kell mindenről lemondani, csak egy kicsit másképp csinálni. Fel a fejjel Éva!

Éva írta...

Melinda Sásdi hasonló eset történt a nagyobbik lányommal is mint nálad! Köszi próbálok vigyázni!
Lívia hidd el amit sütök nem nagy mennyiség és zömét teszem a mélyhűtőbe a gyerekeknek. De most egy ideig csupán a családi ünnepekre fogok sütni semmi próbasütést nem csinálok hogy ne essek kísértésbe:-))
Ani köszönöm , és kívánok én neked mielőbbi gyógyulást!
Katalin sajnos hogy így alakult, a jövő héten majd eldől!
Fáni valóban , soha nem tudhatjuk mit hoz a holnap? Köszönöm, igyekszem!

Anikó írta...

Jobbulást Drága Éva! Biztos, hogy sikerül rendbe tenni a cukrodat. Nagy ölelés!

Horváth Emerencia írta...

Igazán sajnálom , azonban néhány éve olvasom blogodat, mondhatóm, hogy ismerlek és azt, hogy mindent meg lehet oldani !

Éva írta...

Marti M köszi a tanácsod, nekem is volt eszembe Roza!
Anikó köszönöm!
Horváth Emerencia köszönöm !

undercover írta...

Éva, nem értem, miért zárod ki a mozgást? A mozgás lehet séta, lehet lift helyett a lépcső használata, ha többedik emeleten laksz. A séta nemmegterhelő, nem kell hozzá bérlet, vagy különleges ruházat, csak idő márpedig nyugdíjasnak arra van ideje, amire akarja. A lényeg a min. napi fél óra. Ennyit megtehet az ember a saját egészségéért, a családjáért, hogy a gyönyörű unokáival tovább lehessen együtt, nem?

Éva írta...

undercover lehet hogy amit régebben már megosztottam veletek most nem részletezem nem olvastad. Mozgásomban kicsit korlátozott vagyok, lépcsőzés biztos hogy nem jöhetne szóba. Amit napközben elvégzek, boltba vagy más helyre járást mind én járom végig úgy érzem nekem ez éppen elég ahhoz hogy kellően elfáradjak.Ami összességében biztos van fél óra!

undercover írta...

Bocsánat, nem olvastam. De akkor talán tb által támogatott gyógyfürdő, gyógytorna?

Tiffanylda írta...

Drága Éva, nagyon sajnállak, hogy megtalált ez a nyavalya és drukkolok, hogy legyen erőd betartani a diétát, mert az nagyon fontos és egyben nagyon nehéz is!... Kitartást kívánok az "új élethez", meglásd, menni fog, hamar belejössz! ;)

Györgyi írta...

Sok sikert és kitartást kívánok a diéta betartásához. Jobbulást és vigyázz magadra Éva :) Megoldod, az biztos!

aranyos fodorka írta...

Én arra biztatlak, folytasd a sütés-főzést, de keress rá a cukormentes, vagy a cukorbetegeknek ajánlott ételekre. Biztos azok között is van elérhető áron elkészíthető és azt hiszem olvasóid akkor is megmaradnak. A liszt és cukor csökkentése SENKINEK sem árt. Még ha teljesen egészséges, akkor sem.