2016. január 31., vasárnap

Kelt túrós rétes

Ismét egy  olyan recept  amit már sokszor átforgatott szakácskönyvemben találtam most!
                                                                        

Hozzávalók:
  • tészta: 25 dkg finomliszt
  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • töltelék: 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 1 db  tojásnak a fele
Elkészítése: Az élesztőt kevés tejjel pici cukorral liszttel elkevertem és hagytam felfutni. A kimért liszthez tettem a  felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt bedagasztottam majd hagytam duplájára kelni. Közben elkészítettem a tölteléket: áttörtem villával a túrót hozzátettem az édesítőt a kissé megáztatott mazsolát és a reszelt citrom héjat valamint a tojás  sárgájának és a fehérjének is a felét /fehérje felverve/ elkevertem az egészet és félretettem. A margarint felolvasztottam. Mikor a tészta megkelt  tetejére kevés margarint öntöttem  és tiszta konyharuhára tettem ott nyújtottam ki vékonyra majd a tészta felém eső szélesebb oldalára kanalaztam a tölteléket  kevés margarint locsoltam rá és a konyharuha segítségével felgöngyöltem. Margarinnal kikent tepsibe tettem ahol a tészta tetejére locsoltam a margarinból és előmelegített sütőben 220 fokon 25' sütöttem.(Tapasztalatból jegyzem meg hogy kis lisztet szórjatok a konyharuhára mielőtt ráteszitek a tésztát!) Nagyon finom!
Megkínálhatlak?

                                                              

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A nyújtás nekem mumus, talán mert még nem csináltam....viszont nagyon jól keírtad és a recept is olyan tökéketes❤️

Katalin írta...

Fincsi lehetett!

Éva írta...

Emőke örülök hogy tetszik.Egyszer majd rászánod magad és meglátod hogy könnyen elkészíthető.
Katalin az biztos hogy nagyon finom volt!