2016. május 24., kedd

Kapusznyik(káposztás kalács) "Ízőrzők" Domoszló

                                                                         

Hozzávalók:( 1 rúdhoz): tészta: 30 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, 1,5 dkg  élesztő, 1,5 dl tej, 8 dkg zsír, 1 teáskanál só, 1 db tojás. töltelék: 60 dkg káposzta, ízlés szerint só, kanál zsír, 1/2 mk. őrölt bors, 1 teáskanál cukor.
🌸
Elkészítése: Kevés langyos cukros tejbe tettem az élesztőt hagytam felfutni. Lisztet összemorzsoltam a zsírral  és a többi hozzávalóval  felfutott élesztővel bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam kelni. Közben elkészítettem a tölteléket: lereszeltem a káposztát besóztam  hagytam állni a sóban majd 1/2 óra múlva kinyomtam a sóból és zsíron megdinszteltem  ízesítettem borssal és pici cukorral. Mikor megkelt a tészta kinyújtottam téglalap formára megkentem a káposztával és feltekertem .Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem felvert tojással megkentem  és előmelegített sütőben 200 fokon 30' sütöttem. Mikor kihűlt a tészta csak akkor szeleteltem! (Bár férjuram kicsit türelmetlen volt és már langyosan kérte!) Nagyon finom!
Jó étvágyat  kívánok !

10 megjegyzés:

Timi írta...

Milyen finom lehet!!! Köszönöm a receptet! Felkerül a listára!

Katalin írta...

Ez biztos nekem is ízlene! Szeretem a sós kalácsokat is, főleg így, káposztával :-)

Éva írta...

Timi nagyon finom ! Egészségetekre!(fotót küldjél nekem)
Katalin akkor biztos ízlene, én is nagyon szeretem magát a káposztás tésztát is ! Érdekes mert férjuram a tésztát nem eszi ez viszont ízlett neki!

sucika írta...

Én régebben két tészta közé tettem a káposztát, aztán anyukám kitalálta, hogy hajtogat rajta néhányat, mint a pogácsánál. Azóta én is úgy csinálom, így több rétegben van a káposzta, és nem is szárad ki úgy, mint a hagyományos megoldásnál. Imádom. :))

Kreatív konyha írta...

Rég jártam itt, de örömmel látom, hogy sok finomság készült. Tetszik ez a káposztás kalács is! Minden káposztát szeretek...
Gratulálok kisunokáidhoz, jóképű mindhárom! Szeretettel üdvözöllek! Móni

Éva írta...

sucika ezek szerint kedveled a káposztát, finom is bármilyen formában is legyen:)
Kreatív konyha nagyon örülök hogy itt vagy!Köszönöm a kis "jóképűek" nevében is :-) Biztos nagyok lettek már a fiaid régen hallottam felőlük!

Vicuska írta...

Igen, igen, igen!!!! Ezt meg kell sütnöm!

Éva írta...

Vicuska egészségedre!

Unknown írta...

Édesanyám éppen most fogja ez elkezdeni, és kipróbáljuk remélem ízleni fog.

Éva írta...

Unknown bízom benne hogy elnyeri tetszéseteket, váljon egészségetekre!