2016. június 5., vasárnap

Krumplis kenyér

Szeretem a kenyereket  de talán közülük is  az egyik kedvencem  a krumplis ! Több félét kipróbáltam mert azért ezek között is van különbség. Most ismét egy  régi  kedvenc krumplis kenyér receptemet variáltam meg ami szerintem finom lett!
                                                                                
Hozzávalók: 3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 1 dkg friss élesztő, 30 dkg "Nagyi-titka" kelt tésztához való liszt, só ízlés szerint, kb. 1,5 dl langyos víz, 1 tk ecet/10% ,  1 db krumpli .

                                                                          
Elkészítése:  Először az élesztős részét  állítottam össze. Teljes kiőrlésű lisztet kis tálba tettem ehhez morzsoltam az élesztőt és kb. 1/2 dl vízzel összekevertem és félretettem .  Megpucoltam a krumplit  felkockáztam vizet öntöttem rá  pici sót tettem hozzá és puhára főztem, leszűrtem /a levét nem öntöttem ki ezzel dagasztottam a tésztát/ a krumplit áttörtem. Kimért liszthez tettem a már felfutott élesztőt , sót  valamint a krumpli levébe tettem az ecetet és ezzel dagasztottam be a tésztát. Letakarva hagytam 3/4  órát pihenni. Ezután enyhén lisztes deszkára borítottam ahol kicsit átgyúrtam és  egy formát sütőpapírral kibéleltem  ebbe tettem bele a tésztát amit ismét 20' pihentettem. Ezután vízzel lekentem  és előmelegített sütőben 230 fokon sütöttem először 10' majd kicsit levettem a hőt és további  40'-ig sütöttem. ( Sütőben a tepsi alá edénybe vizet tettem). Mikor kivettem a sütőből vízzel ismét lespricceltem formából kivettem és rácson hagytam kihűlni a kenyeret.  Nagyon finom puha kenyér!
Jó étvágyat kívánok !

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Szép lett a kenyered! Nagyon ügyes voltál ismét :-)

Éva írta...

Katalin köszi!