2016. szeptember 19., hétfő

Cirkos kalács "Ízőrzők" Kunhegyes

A nevét arról kapta hogy egy vastagabb cirokra /ebből készül a seprű/ tekerik fel a tésztát.Mivel nekem ilyen nincs tettem egy próbát és feltekertem a tésztát fakanál nyelére :)
                                                                             
Hozzávalók mennyiségét csökkentettem azt írom le amiből :10 db kicsi  kalács  és 3 db briós lett!
Hozzávalók: tészta: 30 dkg liszt, 1,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, csipet só, 3 dkg langyos margarin, 1,5 dl langyos tej, 1 db tojás sárgája, tetejére: 7 dkg vágott dió, 2 evőkanál cukor, tojásfehérje tészta kenéséhez. Fakanál kenéshez kevés zsír. 
🌸
Elkészítése: Tészta hozzávalóiból szokásos módon tésztát dagasztottam amit 1/2 órát letakarva pihentettem.  Diót apróra daraboltam és cukorral összekevertem. Fakanalakat előkészítettem nekem 5 db  volt ezeknek a nyelét zsírral lekentem és egy tálra keresztbe raktam felhasználásig .A megkelt tésztát enyhén lisztes deszkára borítottam amiből késsel darabkákat vágtam le ezt sodortam  rúdnak majd a fakanálra tekertem úgy hogy kicsit fedjék a csíkok egymást. Egy fakanálra két tésztacsíkot tekertem úgy hogy ne érjenek össze. Tojásfehérjével lekentem majd belemártottam a cukros dióba és sütőpapírral bélelt tepsire pakoltam .A fakanalakat  szorosan egymás mellé tettem , mikor elkészültem az összessel még maradt kevés tészta  amiből  brióst  tekertem ezt viszont fahéjjal szórtam meg! 15' pihentettem , közben előmelegítettem a sütőt. Forró sütőben 25' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből a tepsit a fakanalakat  óvatosan kihúztam. Nagyon finom!
* A műsorban és a receptnél is megjegyezték hogy a gyerekek igen kedvelik ezt a süteményt , mini kürtős kalácsnak is hívják!
Megkínálhatlak ?

2 megjegyzés:

Nea írta...

Igen, én szívesen megkóstolnám.

Éva írta...

Nea a kis "cirkosok" már elfogytak de fahéjassal szívesen megkínállak:-))Köszi!