2016. szeptember 14., szerda

Túrós lepény "Ízőrzők" Herencsény

                                                                              

- Többször  megjegyeztem már hogy ezekből a receptekből  nagycsalád  asztalára elegendő sütemény süthető.  Általában  a hozzávalók mennyiségét  felezni szoktam  ez néha egyszerű  most viszont kicsit  problémásabb  volt:) Azt írom amiből nálam készült.
Hozzávalók: 2 egész tojás  felverve és három felé osztva./ 1 rész megy a tésztába a másik rész a töltelékbe a harmadik rész pedig a töltelékre csapkodva.Tészta: 25 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1/2 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1/2 cs vanília cukor, 5 dkg zsír. töltelék: 25 dkg tehéntúró, 12,5 dkg főtt áttört krumpli, 5 dkg cukor, 1/2 cs vanília cukor, 1/2 dl tejföl, 1 teáskanál liszt. Töltelékre: 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál porcukor.
Elkészítése: Először a krumplit pucoltam meg daraboltam fel majd megfőztem és áttörtem hagytam kihűlni. A tésztához a lisztet összemorzsoltam a zsírral hozzátettem a  felvert tojás egy részét, kétféle cukrot ,sütőport  rámorzsoltam az élesztőt és a langyos tejjel összegyúrtam  letakarva 1/2 órát pihentettem. A töltelékhez kihűlt krumplihoz tettem a villával összetört túrót , egy rész tojáskeveréket,  kétféle cukrot , lisztet és a tejfölt  végül az egészet összekevertem. A tésztát kinyújtottam és olajjal kikent tepsibe tettem  rákanalaztam a tölteléket  amire kenőtoll segítségével rácsapkodtam a maradék tojáskeveréket. A fahéj-porcukor keverékkel berácsoztam a tészta tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 20' sütöttem. Tepsiben hagytam kihűlni csak ezután szeleteltem. Nagyon finom!
Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes, hogy krumplis, de nagyon jól néz ki!
Ha ezeket a mennyiségeket duplázom a nagyobb adaghoz akkor jó?
A fahéj íze harmonizálr a túróéval? De érdekes, el sem tudom képzelni ez az ízkombinációt...egyelőre;-)

Éva írta...

Emőke mikor láttam ezt a receptet én is csodálkoztam azért is csináltam meg és mondhatom nagyon finom! Ha duplázod a mennyiséget akkor mindent duplázzál csak a tojás mennyiségét ne, abból 3 db kell és akkor természetesen 1 tésztába a másik a töltelékbe és a harmadikkal a töltelék tetejét locsold.A cukros fahéjjal csíkokba rácsozd be a tetejét és nagyon finom lesz! Egészségetekre!