2017. november 24., péntek

Francia majonéz és tartármártás/ házilag

 Nagyon régóta készítem , első bejegyzéseim közt volt  ez a recept  de valahogy eddig elfeledkeztem fotót készíteni róla.   F.Nagy Angéla  emlékére - akinek szakácskönyvéből  sok finomságot  elkészítettem háziasszonyi ténykedésem során könyve kicsit megkopott már ! Most elkészítettem  a recepthez tartozó fotót!

Hozzávalók:  1 db nyers tojássárgája, 1 dl olaj, pár csepp citromlé, 1 csapott teáskanál mustár, só, 1 teáskanál  porcukor.
Elkészítése:  Fontos hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgáját tányérban fakanállal  elkezdem keverni és az olajat cseppenként adagolom  hozzá. Mikor már kezd kicsit keményedni akkor vékony sugárban öntöm. Ha már eléggé besűrűsödött  akkor teszem hozzá a mustárt a porcukrot, megsózom és citrom levét cseppenként  hozzáadom.(A citrom levét sokszor helyettesítem  teához használt citromlével!) Ez a mennyiség megfelel egy bolti tubus felének, természetesen dupla adagból is ellehet készíteni!
Tartármártás
Hozzávalók és elkészítése: majonéz/ a fenti  mennyiséghez/ tettem  1,5 dl tejfölt  és  jól összekevertem . Ha már van tartármártás akkor  enyhén sós vízben roppanosra  főztem  kb. 15 dkg fagyasztott franciasaláta keveréket  leszűrtem  és ráöntöttem a mártást majd összekevertem  és hűtőbe tettem. 


Jó étvágyat kívánok !

Nincsenek megjegyzések: