2017. december 1., péntek

Almás-túrós sütemény

Édesanyám kedvenc  alap tésztájának  továbbgondolt   változatát sütöttem meg azt is mondhatnám olyan "kettő az egyben " !( Anyu ezzel a tésztával készítette az almást, túróst, rácsost és milyen finom volt!)

Hozzávalók: tészta:  30 dkg  liszt, 8 dkg zsír, 8 dkg vaj/margarin, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás sárgája, 7,5 dkg cukor, 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna,  1 teáskanál  ecet/10%/, csipet só, almás töltelék: 1 kg alma, 2-3 evőkanál cukor, mokkáskanál őrölt fahéj, túrós töltelék: 45 dkg tehéntúró, fél csomag vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, reszelt citromhéj, mazsola, 2 tojás,
💟
Elkészítése: Először általában a tölteléket szoktam összeállítani. Almát megpucoltam lereszeltem a cukorral és az őrölt fahéjjal pároltam majd hagytam teljesen kihűlni. Túrót villával összetörtem  tojássárgáját kétféle cukrot reszelt citromhéjat hozzátettem az előzőleg beáztatott és lecsepegtetett mazsolát összekevertem végül a tojásfehérjének felvert habját kevertem bele. Volt két kanál  előzőleg megmaradt vaníliapuding porom ezt is hozzákevertem. Tésztát a hozzávalókból összegyúrtam és kétfelé vettem majd egyenként kinyújtottam sütőpapírral bélelt tepsibe tettem az egyik lapot villával megszurkáltam  kevés búzadarát szórtam rá és erre kanalaztam az almás tölteléket amit elegyengettem majd rápakoltam a túrós tölteléket aminek a tetejét szintén megszórtam búzadarával és végül betakartam a másik kinyújtott tésztával . Villával megszurkáltam a tésztát és előmelegített sütőben 200 C fokon 25' sütöttem. Mikor kihűlt akkor kentem meg a következő mázzal:/ 2 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral 1 mokkáskanál étkezési keményítővel és kevés citromlével felvertem. Rásimítottam  a tésztára de  pár kanállal meghagytam és ebbe tettem 1 teáskanál kakaóport amit szintén összekevertem  és csíkokba rácsurgattam a tészta tetejére párhuzamosan egymástól kb. 1,5 cm távolságra majd keresztbe a  késfokát a csíkokon  áthúzogattam . Nagyon finom lett !
Jó étvágyat  kívánok !

Nincsenek megjegyzések: