2018. január 24., szerda

Hamis leveles tészta/ tojás nélkül/

Mikor megláttam Gabriella  tésztáját tudtam hogy rövidesen  teszek egy próbát. Szeretem a bolti változatot is amit általában tartok mélyhűtőben tartalékba most éppen nincs a boltunkban így jöhet a  házi tesztelése:

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj/margarin, egy csipet só, 6 evőkanál meleg víz, 1 evőkanál 20%-s ecet ( vagy 2 evőkanál 10 %-s ecet ).  
🌸
Elkészítése: Kimért lisztbe elkevertem a sót  összemorzsoltam a vajjal és hozzátettem a meleg víz és ecet keverékét. Tésztának összegyúrtam gombóccá majd  fóliába tettem és min. 12 óra hűtőbe tettem. Másnap újra átgyúrtam és enyhén lisztes felületen 3-4 mm vastagra  nyújtottam. Ezután lehet tölteni bármilyen formára vágni és kedvenc töltelékkel ízesítve sütni. Nálam most kétféle formában és ízesítéssel készült  a feltekert: kevés mogyorókrém  kókuszreszelékkel megszórva, a másik része szilvalekvárral.
Ahogy én formázom :1.tekert 2.ráhajtom
1./ Hosszú csíkba nyújtom a tésztát majd  megkenem a töltelékkel és feldarabolom háromszögekre majd tekerem a szélesebb felétől.
2./ Kinyújtom a tésztát majd feldarabolom a tészta egyik felébe késsel 2-3 csíkot vágok tészta másik felének a közepébe teszem a tölteléket tészta szélét körbe kenem felvert tojással majd a töltelékre hajtom a bevagdosott részt.
Ui: A tészta nagyon jó, mivel most készült először legközelebb még vékonyabbra fogom nyújtani!
(Mivel tojás nélkül készült a tészta az arra érzékenyek a tészta kenését helyettesíthetik pld. olajjal, ebből a tésztából sós változatot is lehet készíteni)
Jó étvágyat  kívánok !

2 megjegyzés:

Fáni írta...


Nagyon örültem, amikor ezt a bejegyzést megláttam.
Az unokám még mindig tejfehérje, laktóz és tojás érzékeny, ezt a hamis leveles tésztát kipróbálom. Ritkán lehet mentes mirelit tésztát kapni.
Köszönöm, hogy megosztottad :)

Éva írta...

Fáni örülök hogy hasznát veszed, én most sima leveles tésztát sem kapok. Sok sikert és váljon egészségetekre!