2019. január 16., szerda

Variációk kenyérlángosra

Régi receptes újság forgatása közben találtam rá  és gondoltam bejegyzem  talán kedvet kaptok egyszer elkészíteni?

Kenyérlángos alaprecept:
Hozzávalók 4 személyre:
2 közepes burgonya(20 dkg), 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, só, bors, 2 dl langos víz, 2 evőkanál olaj
😉
Elkészítése: A burgonyát megpucolás után kockákra vágni, sós vízben puhára főzni leszűrni és hagyni kihűlni. Lisztet tálba  szitálni morzsolt élesztőt felfuttatni cukros tejben ezután öntjük a liszthez a többi hozzávalóval együtt és bedagasztjuk. Hagyni duplájára kelni. Enyhén lisztes felületen 1 cm vastag téglalappá nyújtani amit sütőpapírral bélelt tepsibe kell tenni és a kívánt feltétet rápakoljuk ezután előmelegített sütőben 200 C fokon 20-25' süssük!/sülési idő mindegyik esetben azonos!/

 Próbasütést fél adagból készítettem és a 2. feltéttel  ami nagyon finom volt😋

Felsorolok négy lehetséges feltétet amit szintén az újságból írok ki: /egyéb feltétek variációjának csak a hűtőszekrény tartalma szab határt:-))

1.Szalonnás, lila hagymás kenyérlángos:
Hozzávalók:  1 adag alaptészta
 Feltéthez: 4 dl tejföl, 15 dkg lila hagyma, 20 dkg füstölt, húsos szalonna, 1 darab erős zöld paprika( a tésztát tejföllel megkenjük, vékonyra szelt lila hagymával és a felcsíkozott szalonnával , mikor elkészült akkor szórjuk meg felkarikázott erős paprikával
😉
2 .Fokhagymás-kapros tejfölös kenyérlángos kolbásszal:
Hozzávalók: 1 adag alaptészta 
Feltéthez: fél csokor kapor, 2 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, 20-25 dkg füstölt kolbász (a tésztát megkenjük a kaporral és a zúzott fokhagymával elkevert tejföllel és rárakjuk a felkarikázott  kolbász.)
😉
3. Hagymás, májas kenyérlángos:
Hozzávalók:  1 adag alaptészta
Feltéthez: 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 50 dkg csirkemáj só, bors, 1 teáskanál majoránna, 3 dl tejföl, fél csokor petrezselyem( az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük üvegesre a zsíron rátesszük a megtisztított apró darabokra vágott májat  sóval borssal és majoránnával fűszerezzük 8-10' pirítjuk. A tésztát megkenjük a tejföllel és egyenletesen ráhalmozzuk a májat, tálaláskor szórjuk meg  aprított petrezselyemmel)
😉
4. Krémsajtos- juhtúrós kenyérlángos újhagymával:
Hozzávalók: 1 adag alaptészta
 Feltéthez:  3 dl tejföl, 10 dkg natúr krémsajt, 15 dkg juhtúró, 10 dkg lila hagyma, 2 szál újhagyma, 3 evőkanál aprított snidling ( a tésztát kenjük meg a tejföllel és krémsajttal elkevert juhtúróval. Szórjuk meg karikára vágott újhagymával, az aprított snidlinggel )
😉
Jó étvágyat !
    

4 megjegyzés:

Kánya Andrea írta...

Az egyik kedvencem, szalonna nélkül. :)

Éva írta...

Andrea Kánya mostani sütésnél én sem a hagymás változatot készítettem:)

aranyos fodorka írta...

Hogy te miket ki nem találsz ?
Nagyokat nyeltem, olvasva a variációkat...Nagyon szeretem a lángost, de én eddig még csak tejfölös-sajtost ettem - (de azt elég sokat életem során)....

Ani írta...

Sok finomság! Én még így is készítettem már:
https://korsocska.blogspot.com/2018/04/zoldseges-es-sajtos-kenyerlangos.html