2019. július 31., szerda

Szilvás galette

Hozzávalók: tésztához: 20 dkg finomliszt, 2 db tojás, 8 dkg  hideg vaj/margarin, 1 evőkanál víz, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál porcukor, tészta kenéséhez: 1 tojás, 2 teáskanál kristálycukor, töltelékhez: kb. 30 dkg szilva, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj. 1 kávéskanál étkezési keményítő, 1 teáskanál bourbon vaníliacukor. 
🌻
Elkészítése: Először a tölteléket készítettem el szilvát megmostam magját kiszedtem és negyedekre vágtam. Edénybe tettem rátettem a kétféle cukrot és a fahéjat  kicsit forraltam  levettem megszórtam az étkezési keményítővel  és ezzel ismét összeforraltam.Ezután levettem a tűzhelyről és hagytam hűlni.  A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoltam hozzátettem a porcukrot, reszelt citromhéjat, tojásokat,  vizet  és összegyúrtam   gombócnak formáltam a tésztát amit  folpackba csomagolva  30'-re  hűtőbe tettem. Ezután enyhén lisztes gyúrótáblán  vékonyra nyújtottam  közepébe kanalaztam a szilvát és körbe a tésztát ráhajtottam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam    felvert tojással megkentem a tésztát  és cukorral beszórtam. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25' sütöttem😋
Jó étvágyat kívánok !
Recept:innen

7 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Ez a galette igazából egy lekváros pite? Nem tudom ez a név mit takar még életemben nem csináltam! De fogok, mert nagyon jól néz ki!:)
Köszi, hogy feltetted, megint tanultam valamit!

Éva írta...

Tiffanylda nekem is ez az első pedig már több újságban láttam.Nekem most az volt a fő szempontom hogy kevés szilvából kis adag süteményt tudjak készíteni. Ez bevált és még finom is pitére hasonlít mint a tortát úgy vágtam fel még férjuramnak is kedvére volt:-)) Váljon egészségetekre!

Vicuska írta...

Én régóta ismerem és nagyon kedvelem, a sós változatát is. Ez egy pite tészta, amiből kevés van és mellé sok-sok gyümölcs vagy éppen zöldség. Hoénap szedek szilvát a kertben, én is sütök. :)

teller-cake írta...

Én gyakran készítek ilyen "pitét", nálad is gyönyörű, rusztikus lett. :-)

Éva írta...

Vicuska sós változata is finom lehet, jó annak aki csak a kertből szedi a szilvát:-))
teller-cake köszi.

Szera írta...

Ez a finomság is kipróbálásra kerül! 😘

Éva írta...

Szera váljon egészségetekre!