2019. december 4., szerda

Minden kedves blogolvasómnak sok szeretettel🎅

 Szerettem volna kártya formában megszerkeszteni de hiába ahhoz nem igazán értek:)                          Megpróbáltam egy oldalra rendezni  azokat a recepteket amit úgy gondolom  könnyen elkészíthető és még az ünnepek előtt  válogathattok belőle, kellemes készülődést !🎄
 
Mézes zserbó torta 
Mézes zserbó receptje megtalálható itt !  Annyi különbséggel készítettem hogy most kerek formára nyújtottam a lapokat. A maradék  tésztából  szúrtam ki ezeket a formákat és sütöttem meg/ a tészta sütési ideje nagyon rövid vigyázni kell vele!/.  Csokival bevontam a torta tetejét és arra pakoltam rá a szíveket, középen marcipán figura van!(Kicsi "szépséghiba" adódott elkenődött , de nem is próbáltam korrigálni mert olyankor még jobban elrontom:-)
                                🎄
Kókuszos kocka
Hozzávalók tészta:30 dkg. cukor, 2 tojás, 6 dkg. zsír. 4 evőkanál olvasztott méz, másfél  dl. tej, 38 dkg. liszt, 1 csomag  sütőpor.
Elkészítés:A cukrot tojást zsírt és a mézet habosra keverem majd hozzáadom  a tejet, lisztet és a sütőport. Jól össze dolgozom  az egészet  és zsírozott lisztezett tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben 200 fokon 25'Ha megsült és kihűlt  a tészta, kocka alakra vágom  és a következő mázban megforgatom.
Máz: 1 db. margarin 5 dkg. kakaó 8 kanál tej 38 dkg. cukor, ezeket   főzöm  össze  és a süteményt  ebben forgatom  meg majd  végül  a kókuszreszelékben.
Megjegyzés:A máz ha kezd sűrűsödni  tehetünk  még 1-2 kanál tejet hozzá  és melegítsük fel  újra egy kicsit! A mázban való forgatásnál  mindkét kezemben villa van és  úgy mártom  csokiba majd kókuszba !                                                                     🎄

Csokoládés pöfeteg
Hozzávalók:/ a fél adaghoz/ 5 dkg. margarin, 10 dkg. cukor, 1 db tojás, 10 dkg. étcsokoládé/csak egy olcsó tortabevonót használtam/, mk. fahéj, 1 ek. tej, 1/2 cs. vaníliás cukor, 1/4 cs sütőpor, 12,5 dkg. liszt. Porcukor a forgatáshoz.
Elkészítése: A margarint a cukorral és a tojással jól kikevertem majd a gőz fölött megolvasztott csokoládét is hozzáadtam  valamint a fahéjat vaníliás cukrot és a lisztben elkevert sütőport. Jól összegyúrtam és fóliába  csomagolva hűtőbe tettem. Este állítottam össze és csak másnap  vettem ki a hűtőből  ekkor  kis golyókat  formáltam  és porcukorba  forgattam  meg. Tepsibe sütőpapírt tettem és erre pakoltam  egymástól kicsit távolabb téve mert sütés közben nőnek. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokon 12' sütöttem.                      🎄
Mézes puszedli
 Hozzávalók: tészta:33 dkg. liszt, 5 dkg. cukor, 12 dkg. méz, 1 db tojás, 2 ek. víz, 3 ek. olaj, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ek. mézes fűszerkeverék, csipet só. Máz: 2 db tojás fehérje, 17,5 dkg. porcukor.
Elkészítése: 
A lisztet szódabikarbónát és a fűszerkeveréket összekeverem. A cukor, méz/egy kicsit meglangyosítottam), tojás, víz, olaj, csipet só  ezeket alaposan kikevertem  majd a lisztes keverékkel összevegyítve   tésztát gyúrtam  belőle.  1 órára a hűtőbe tettem. Tepsit sütőpapírral kibéleltem és a tésztából kis diónyi golyókat formáltam amit tepsibe téve egy kanál hátlapjával kicsit megnyomtam. A golyókat  nem túl sűrűn pakoltam.  Előmelegített sütőben  180 fokon 13' alatt készre sült. Hagytam teljesen kihűlni, majd a tojásfehérjét a porcukorral gőz fölött habverővel jól kikavartam  és a kihűlt puszedlit  ebben forgattam meg. Színes cukrot szórtam a tetejére! 

🎄
Gesztenyés szaloncukor
Hozzávalók: /Kicsit változtattam az eredeti recepten/:25 dkg. gesztenyemassza,  2 ek kakaópor, 2 tk. sárgabaracklekvár, 1 ek méz, 1/2 mk. őrölt fahéj.Bevonáshoz: 15 dkg. csokoládé
Elkészítése: Gesztenyemasszát villával összetörtem és a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrtam majd szaloncukor formára alakítottam.(Addig még elkészítettem a csokoládé bevonót a szaloncukrot tálcára téve mélyhűtőbe tettem!/ A csokoládét gőz fölött kevés olajjal megolvasztottam és villára téve a szaloncukrot kanál segítségével rácsurgattam a csokit majd sütőpapírral letakart tálcára  pakoltam. Hűtőbe tettem  dermedni majd megszerkesztettem hozzá a megfelelő "ruházatot". Sütőpapír és szalvéta volt a kellék!  

🎄
Zserbós szaloncukor
 

Hozzávalók:
15 dkg darált dió
10 dkg darált keksz
2 evőkanál baracklekvár
2 teáskanál apróra vágott aszalt sárgabarack
10 dkg étcsokoládé

Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrtam és 30' hűtőbe tettem. Ezután  apró darabokat tépdesve megformáztam  a szaloncukrot és tálcára téve mélyhűtőbe pakoltam 10'. Közben gőz fölött megolvasztottam a csokoládét és a szaloncukrokat megmártottam benne majd sütőpapírra tettem és dermedni ismét hűtőbe pakoltam. Mikor már teljesen megszikkadt a csoki csak akkor csomagoltam be pár darabot  mintának a többit kis papír kapszlikba tettem egyet félbevágtam hogy lássátok belülről is. Nagyon finom ! Ebből a mennyiségből 20 db lett.
🎄
Karamellizált diószemek

Hozzávalók: Diószemek, 5 dkg. kristálycukor, 5 ek.forró víz. kevés margarin.
Elkészítése: A cukrot feltettem karamellizálódni majd mikor már szépen felolvadt akkor tettem hozzá a vizet és beletettem a diószemeket. Ekkor kicsit rotyog, mikor kellően bevonta a diót a cukormáz akkor /itt egy kicsit eltértem a jelzett blogon írtaktól/ egy fedőt borítottam  egy tálra úgy hogy a fedő alja legyen felül majd vékonyan bekentem margarinnal és erre pakoltam rá a diószemeket.
🎄  
Csokis mazsola és mogyoró
Hozzávalók: 5 dkg. mazsola, 5 dkg. mogyoró, 5-5 dkg. étcsoki.
Elkészítése:  A mazsolát kicsit beáztattam vízbe, majd papírtörlőre téve leitattam róla a vizet. A csokit 2 ek. olajjal gőz fölött megolvasztottam és beleöntöttem a mazsolát átforgattam a csokiba majd egy sütőpapírra kiöntöttem az egészet és villával igyekeztem a szemeket szétszedni. A mogyorót szintén 5 dkg. olvasztott csokiba öntöttem majd a papírra kiborítottam villával szintén kicsit széthúztam és  szikkadás után.Mikor teljesen megszikkadt akkor öntöttem muffin formákba. A mazsolát jobban fedte a csoki de azért a mogyorón is megmaradt.





6 megjegyzés:

Katalin írta...

Jól összeszedted, szuper mindegyik!

Ani írta...

Köszönjük szépen. Már én is kész vagyok az enyémmel. Játék van nálam.
https://korsocska.blogspot.com/2019/12/ajandek-rendszeres-olvasoknak.html

Éva írta...

Katalin köszönöm.
Ani köszi a meghívást a játékodra láttam de most meghagyom a fiatalabb jelentkezőknek a lehetőséget.

aranyos fodorka írta...

No, azért csak összeszedted a legjobbakat. Én még mindig nem döntöttem, hogy a grillázsos ostyán kívül (aminek az elkészítése időtlen idők óta az én eladatom) készítek-e még valamit ? lehet, hogy nem...

Tiffanylda írta...

Ez óriási ötlet, nem kell keresgélni, köszi, Éva! :)

Éva írta...

aranyos fodorka azzal a grillázsos ostyával én is kacérkodtam már az előző években is mikor említetted, de végül mégis elmaradt a próba.
Tiffanylda váljon egészségetekre!