2022. március 31., csütörtök

Lekváros zsemlék

Napokban láttam Nea  túrós zsemléit ami nagyon megtetszett a különösen a formázása.  Gondoltam teszek egy próbát   fele mennyiségből kis  változtatással  ami a tölteléket és a hozzávalókat illeti😉 


Hozzávalók 6 darab zsemléhez: 1,3 dl meleg tej, 1,5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 1 db tojás, 4 dkg puha margarin, 1/2 tk. só, 30 dkg liszt, töltelék :szilvalekvár,  tészta kenéséhez : 1 tojássárgája + 1 tk tej.

Elkészítése: Tálba öntöttem a tejet  bele  morzsoltam az élesztőt cukrot  tettem hozzá és elkevertem fóliával letakarva hagytam 10' pihenni.  Ezután tettem  a masszába a kissé felkevert tojást, sót és a liszt mennyiségének a felét  amivel  elkevertem . A liszt másik felét is hozzátettem    először csak kevertem majd a puha margarint is apránként beledolgoztam de ekkor már kezemmel dagasztottam.. Tálból kivettem megformáltam  gombócnak és egy tiszta tálba pakoltam amit ismét fóliával letakarva  1 órát kelesztettem.  Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam  rúdnak sodortam és 6 darabra  osztottam /gombócoztam. Ezeket a gombócokat kerek formára  nyújtottam és mind a négy oldalról középre hajtottam a tésztát  amit ezután megfordítottam és a középső részre tettem 1 teáskanál lekvárt . Tészta csücskeit összefogtam széleit kicsit összecsíptem és  sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam hogy az összecsípett része legyen alul a tésztának. Mikor elkészültem az egésszel addig pihent a tészta még előmelegítettem a sütőt 180 C fokra . A tésztákat tojássárgája és tej keverékével lekentem és  sütőbe pakoltam ahol 25' sült , mikor kivettem még meleg volt mikor vaníliás porcukorral beszórtam.😋 

Jó étvágyat kívánok !

8 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek nálad is, Neánál is megcsodáltam már. Finom lehetett a házi lekvároddal! Nálam is várólistán van ez a megformázás már régóta, de még nem került rá a sor 😊.

Éva írta...

Köszi Katalin nagyon finom volt. Mielőbb süssél akármilyen töltelékkel nagyon finom!

Gerdi írta...

Jaj de szépek! Én még nem találkoztam ezzel a formázással, de most már ki nem hagyom.

Éva írta...

Gerdi köszi, formázás nekem is újdonság volt.

teller-cake írta...

Micsoda új ötlet, bevetem én is egy tartalmas leves mellé! :-)

Éva írta...

teller-cake érdemes, akár túróval vagy lekvárral !

Nea írta...

Kedves Éva! Csak most értem ide hozzád és megcsodáltam a zsemlécskéidet. Néha kell egy kicsit újítani, én imádtam készíteni. A házi lekvárral csak még finomabb lehetett.

Éva írta...

Nea köszönöm és örülök hogy kipróbáltam mert nagyon jó lett és valóban kicsit más az elkészítése amitől izgultam is hogy fog sikerülni? Végeredmény nagyon finom lett!