Napokban láttam Nea túrós zsemléit ami nagyon megtetszett a különösen a formázása. Gondoltam teszek egy próbát fele mennyiségből kis változtatással ami a tölteléket és a hozzávalókat illeti😉
Hozzávalók 6 darab zsemléhez: 1,3 dl meleg tej, 1,5 dkg friss élesztő, 5 dkg cukor, 1 db tojás, 4 dkg puha margarin, 1/2 tk. só, 30 dkg liszt, töltelék :szilvalekvár, tészta kenéséhez : 1 tojássárgája + 1 tk tej.
Elkészítése: Tálba öntöttem a tejet bele morzsoltam az élesztőt cukrot tettem hozzá és elkevertem fóliával letakarva hagytam 10' pihenni. Ezután tettem a masszába a kissé felkevert tojást, sót és a liszt mennyiségének a felét amivel elkevertem . A liszt másik felét is hozzátettem először csak kevertem majd a puha margarint is apránként beledolgoztam de ekkor már kezemmel dagasztottam.. Tálból kivettem megformáltam gombócnak és egy tiszta tálba pakoltam amit ismét fóliával letakarva 1 órát kelesztettem. Megkelt tésztát enyhén lisztes gyúrótáblán átgyúrtam rúdnak sodortam és 6 darabra osztottam /gombócoztam. Ezeket a gombócokat kerek formára nyújtottam és mind a négy oldalról középre hajtottam a tésztát amit ezután megfordítottam és a középső részre tettem 1 teáskanál lekvárt . Tészta csücskeit összefogtam széleit kicsit összecsíptem és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam hogy az összecsípett része legyen alul a tésztának. Mikor elkészültem az egésszel addig pihent a tészta még előmelegítettem a sütőt 180 C fokra . A tésztákat tojássárgája és tej keverékével lekentem és sütőbe pakoltam ahol 25' sült , mikor kivettem még meleg volt mikor vaníliás porcukorral beszórtam.😋
Jó étvágyat kívánok !
8 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek nálad is, Neánál is megcsodáltam már. Finom lehetett a házi lekvároddal! Nálam is várólistán van ez a megformázás már régóta, de még nem került rá a sor 😊.
Köszi Katalin nagyon finom volt. Mielőbb süssél akármilyen töltelékkel nagyon finom!
Jaj de szépek! Én még nem találkoztam ezzel a formázással, de most már ki nem hagyom.
Gerdi köszi, formázás nekem is újdonság volt.
Micsoda új ötlet, bevetem én is egy tartalmas leves mellé! :-)
teller-cake érdemes, akár túróval vagy lekvárral !
Kedves Éva! Csak most értem ide hozzád és megcsodáltam a zsemlécskéidet. Néha kell egy kicsit újítani, én imádtam készíteni. A házi lekvárral csak még finomabb lehetett.
Nea köszönöm és örülök hogy kipróbáltam mert nagyon jó lett és valóban kicsit más az elkészítése amitől izgultam is hogy fog sikerülni? Végeredmény nagyon finom lett!
Megjegyzés küldése