2023. november 8., szerda

Szilvalekváros keksz

Az itt talált recept alapján fél adagból készítettem el  és azt írom le  !


Hozzávalók:  12 dkg  margarin/ recept vajat írt/, 17,5 dkg liszt, 8 dkg porcukor, 1 felvert tojásnak a fele,  a tészta forgatására kb. 5 dkg kristálycukor , szilvalekvár.

🍂

Elkészítése: A lisztet a margarinnal összemorzsoltam  és a többi hozzávalóval együtt sima tésztának gyúrtam. Fél órára hűtőbe pakoltam. Ezután diónyi darabokat tépdesve golyókat formáltam amit sütőpapírral bélelt tepsibe raktam egymástól kicsit távolabb. Ezután egyenként a golyókat cukorba forgattam majd a tészta közepébe a  fakanál végét belenyomtam és ebbe a mélyedésbe tettem a lekvárból. Előmelegített sütőben  180 C fokon 25' sütöttem.😋 Ebből a mennyiségből 25 db lett !

Jó étvágyat kívánok !


10 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Mondjuk nem lekváros, de "üres" keksz nagyon jól eláll egy fémdobozba hónapokig. Nekem is az a bajom, hogy egy adag sok, keveset sütni meg nem érdemes. Így hát énnálam ez a dobozolás nagyszerűen bevált. Esetleg próbáld ki !

Éva írta...

aranyos fodorka én most ezt is fémdobozba tettem hűvös helyre. Gondoltam rád mikor megkóstoltam ezt a kekszet mert jó ropogós lett és egyszer írtad hogy azt szereted.

Katalin írta...

Finomat sütöttél! És milyen sok lett ilyen kevés lisztből. Fémdobozban sokáig el fog állni, ha addig nem eszed meg, vagy a család.

Éva írta...

Katalin köszi finom lett, biztos hogy a gyerekek is kapnak még egy kis kóstolót belőle😊

Ani írta...

Nem néztem meg az összetevőket, de ez hasonlít a huszárcsókhoz, amit én ujjbegy sütiként készítettem el. Hálás sütemény, már rég készült. Nagyon jól néznek ki a tieid.

Éva írta...

Ani már régebben hasonlót én is sütöttem akkor nem ez volt a neve. Most nekem a szilvalekvár hozta meg a kedvemet hogy ezt is elkészítsem finom ropogós lett.Köszi.

teller-cake írta...

Szeretem a kekszeidet, ezzel is így lesz! :-)

Éva írta...

teller-cake örülök hogy így gondolod !

Gizi írta...

Nagyon finom kekszet sütöttél, én lekváros hüvelykujjnak ismerem. A férjem egyik kedvence, éppen a múlt héten sütöttem, és fém dobozba sokáig eláll.

Éva írta...

Gizi köszi, azzal az elnevezéssel is készítettem már de azóta sem néztem meg hogy az összetevők hasonlóak-e? Régebben sütöttem szakácskönyvből huszárcsókot az is hasonló volt. Ez talán azzal különbözik hogy cukorba kell forgatni😊