2010. december 24., péntek

Ízes bukta

                                                                                

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 2 dkg. élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tej, 6 dkg zsír vagy margarin, 5 dkg. porcukor, csipet só, töltéséhez: 20 dkg.  bármilyen lekvár
Elkészítése: Felfuttatom az élesztőt 1 dl tejben,  a tojássárgáját jól kikeverem a porcukorral majd beleöntöm a tejet és a csipet sót. A liszt közepébe öntöm a megkelt élesztőt  és többi már összekevert anyagot, és jól bedagasztom  közben a meglangyosított zsírt/v. margarint/ is hozzádolgozom. Letakarva langyos helyen 1 órát pihentetem.
Ezután gyúrótáblán  kinyújtom  1 cm vastagságra és feldarabolom 8x10 cm.  négyszögekre. A közepébe lekvárt teszek amit ezután összecsavarok.. Kizsírozott tepsibe helyezem közel egymáshoz ,  a tészta tetejét megolvasztott zsírral megkenem és még hagyom egy 15' pihenni
.Közben a tepsit előmelegítem és 200 fokon 20' sütöm a tésztát. Porcukrot szórok a sütemény tetejére.

A legjobb a bukta szilvalekvárral vagy baracklekvárral, de már kipróbáltam hogy a baracklekvárba keverek egy kis darált diót  nagyon finom lett  !
                                                                           

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...