2012. május 20., vasárnap

Méteres kalács

                                                                                 

Tészta hozzávalói: 4  db. tojás, 25 dkg. porcukor, 1 dl meleg víz, 1 dl napraforgó olaj, 25 dkg. rétes liszt, 3/4 cs. sütőpor, 2 evőkanál kakaó.
🌺
Elkészítése: 4 tojás sárgáját, 25 dkg. porcukorral habosra kevertem, hozzá adtam 1 dl meleg vizet , 1 dl olajat lassan  adagolva és keverve, majd 25 dkg. rétes lisztet és 3/4 csomag sütőport  és végül a 4 tojás fehérjét kemény habbá  verve és jól elkevertem. A tésztát két részre vettem  körülbelül 15 evőkanál  a sárga tészta, a másik felébe 2 evőkanál kakaó , 1 evőkanál olajat  és ebbe még 1 evőkanál meleg vizet tettem  Két őzgerincformát kikentem zsírral és liszttel beszórtam, majd beleöntöttem  a tésztát.  Előmelegített sütőben 200 fokon 30'
Krém hozzávalói: 15 dkg porcukor, 1/2 dl rum/ vagy 1 evőkanál rumaroma/, 25 dkg. margarin, 1 vanília és 1 eper puding 2-2- dl tej.
*
Krém elkészítése: a porcukrot  a margarinnal és a rummal kikevertem és kétfelé vettem, megfőztem  2-2 dl tejben külön külön a pudingot  és mikor kihűlt  a krémmel összekevertem.
A megsült tésztát felszeleteltem  1/2 cm. nagyságúra és  felváltva  pakoltam  a tésztát és a krémet  egymás mellé szorosan. / Pld. sárga tészta - eperpudingos krém -barna tészta-vaníliapudingos krém......./
Másnap szeletelésnél  ferdén vágtam a tésztát így az összes szín  egyszerre látszik. Most egy kis csokit csurgattam a tetejére.
Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

Dominika írta...

Nagyon jól néz ki! Gyermekkorom íze. Most, hogy eszembe juttattad, lehet, hogy elkészítem, mert nagyon szeretem.

Ibcsi írta...

Nagyon szeretem ,de még soha nem készítettem el. Na itt az ideje! Fincsi

Gizi írta...

Nagyon szeretem, de még soha nem sütöttem. Receptem sincs hozzá, így köszönet érte, viszem is magammal.:)

Kati írta...

Még sosem ettem ilyet, de nagyon jól mutat a tányéron:)

Vicuska írta...

A 80-as években gyakran sütöttük, talán rá is untunk, mert ideje lenne megint elkészíteni. Szerettem az ízét meg a mutatós látványát.

Éva írta...

Dominika: Köszi! Örülök ha régi ízeket fedeztek fel, mert nagyon sokszor olyan jó régmúltra emlékeznünk!Ugye?
Ibcsi: Akkor rajta ha szereted!
Gizi:Örülök ha szereted így legalább már megfogod tudni csinálni!
Kati: Köszi!
Vicuska:Akkor volt ez divatos süti, bár nem túl gyakran csináltam mert akkor még igencsak dolgoztam és ez egy kicsit több időt vesz igénybe.De megéri mert nagyon finom!

Gabriella írta...

Még soha nem készítettem, valahogy számomra olyan macerásnak tűnik. Pedig nagyon szeretem, keresztanyám szokott gyakran méteres kalácsot készíteni. Pár hete voltak látogatóba hozzánk Ózdról (talán húsvétkor), és hozott nekem méteres kalácsot egy nagy dobozzal, melyet nekem készített, mert tudja, hogy imádom. :D Nem is bírtam magammal, egymás után "tömtem" magamba a szeleteket. :D

Éva írta...

Gabriella: Egy kicsit aprólékos, de finom nagyon!