A-vitamin: szervezetünk állítja elő a rendelkezésre álló karotinoidokból: felnőtt ember napi karotinszükséglete 5-6 mg, ezt a zöldség- és gyümölcsfélékből nyerjük. Legfontosabb karotinforrásunk a sárgarépa, a paradicsom, de rendkívül nagy karotintartalma van a sült töknek, a szárított pirospaprikának , a halmájnak is.
B-vitamin:- Hiányuk idegességet, arcbőrgyulladást, szájzugberepedést és vérszegénységet okozhat. Legcélszerűbb májat, élesztőt, tojássárgáját fogyasztani, hogy szervezetünket megfelelően ellássuk B-vitaminnal.
C-vitamin: felnőtt ember napi szükséglete 50 mg. Leggazdagabb C-vitamin -forrásunk egész éven át a citrom, a savanyú káposzta és a csipkebogyó. A C-vitamin levegő és hő hatására elveszti értékét, ezért a citromot csak fogyasztás előtt vágjuk fel. A C-vitamin- tartalmú zöldségfélék elkészítésénél szívleljünk meg még egy tanácsot: ne áztassuk, ne mossuk őket sokáig főzés előtt, mert a mosó víz is kioldja értéküket. Lehetőleg csap alatt öblítsük. Kíméljük meg ezeket a növényeket a fémektől, is, ezért például rendkívül előnyös a paradicsomot, citromot műanyag késsel szeletelni. A túlzott C-vitamin-fogyasztása felesleges mert szervezetünk nem képes azt elraktározni.
D-vitamin: hatféle vitaminból álló csoport, melynek feladata főleg szervezetünk csontrendszerének megóvása, illetve a csontok fejlődésének elősegítése. Ezért a D-vitamin leginkább a kisgyerekek, a terhes, illetve a szoptatós anyák számára fontos. D-vitamin leginkább halmájolajban, tojássárgájában, heringben illetve gombában találunk.
Mindezeket az okosságokat egy szakácskönyvből jegyeztem le!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése