2011. január 13., csütörtök

Vitaminok az ételeinkben

A-vitamin:  szervezetünk állítja elő a rendelkezésre álló karotinoidokból: felnőtt ember napi karotinszükséglete 5-6 mg, ezt a zöldség- és gyümölcsfélékből nyerjük. Legfontosabb  karotinforrásunk a sárgarépa, a paradicsom, de rendkívül nagy  karotintartalma van a sült töknek, a szárított  pirospaprikának , a halmájnak is.
B-vitamin:- Hiányuk idegességet, arcbőrgyulladást, szájzugberepedést és vérszegénységet okozhat. Legcélszerűbb májat, élesztőt, tojássárgáját fogyasztani, hogy szervezetünket megfelelően ellássuk B-vitaminnal.
C-vitamin:  felnőtt  ember napi szükséglete 50 mg. Leggazdagabb C-vitamin -forrásunk egész éven át a citrom, a savanyú káposzta és a csipkebogyó. A C-vitamin levegő és hő hatására elveszti értékét, ezért a citromot csak fogyasztás előtt vágjuk fel.  A C-vitamin-tartalmú zöldségfélék elkészítésénél szívleljünk meg még egy tanácsot: ne áztassuk, ne mossuk őket sokáig főzés előtt, mert a mosóvíz is kioldja értéküket. Lehetőleg csap alatt öblítsük. Kíméljük meg ezeket  a növényeket a fémektől, is, ezért például rendkívül előnyös a paradicsomot, citromot  műanyag késsel szeletelni. A túlzott C-vitamin-fogyasztása felesleges mert szervezetünk nem képes azt elraktározni.
D-vitamin:  hatféle vitaminból álló csoport, melynek feladata főleg szervezetünk csontrendszerének megóvása, illetve a csontok fejlődésének elősegítése. Ezért a D-vitamin leginkább a kisgyerekek, a terhes, illetve a szoptatós anyák számára fontos. D-vitamin leginkább  halmájolajban, tojássárgájában, heringben illetve gombában találunk.
Mindezeket az okosságokat egy szakácskönyvből jegyeztem le!

Nincsenek megjegyzések: