2011. szeptember 22., csütörtök

Krumplis derelye


Hozzávalók:5-6 db krumpli, só, diónyi zsír, liszt, szilvalekvár, kevés olaj, zsemlemorzsa. 
🌺
Elkészítése: Megfőztem sós vízben  héjastól a  krumplit , majd megpucoltam és krumplinyomon áttörtem. Mikor  kihűlt  akkor tettem bele diónyi zsírt, kevés sót és annyi lisztet hogy  jól nyújtható tészta legyen.  Mikor kinyújtottam  kis halmokban rápakoltam a szilvalekvárt a tészta egyik felére majd ráhajtottam a másik felét és derelyevágóval  feldaraboltam. Az olajon megpirítottam a prézlit. Forrásban lévő  sós vízbe tettem a derelyét  mikor már feljött a víz tetejére kiszedtem / én hideg vízben leszoktam öblíteni/ és  a prézlibe  pakoltam. Porcukorral szórtam meg.   😋   
                                                                      Jó étvágyat kívánok !                                                                              

12 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Kaphatnék belőle? Nagyon szeretem, de mivel a nagylány nem szereti a lekváros dolgokat sajnos én nem szoktam csinálni.

Kati írta...

Még sosem ettem derelyét, valahogy a mi családunkban nem volt szokás, de egyszer ki kell próbálnom.

Gizi írta...

IMÁDOM!!! Ide vele, de ízibe!! Ezzel a tányérkával meg is elégednék.:))
Nagyon régen nem főztem derelyét, és éppen azon agyaltam mi legyen holnap az ebéd, hát már nem agyalok tovább.:))Köszi az ötletet.

trollanyu írta...

Jaj de finom lehet:) Gyerekkorom egyik kedvence, anyukám mindig sokat készített, általában gombóccal együtt, morzsásat is,meg mákosat is. Most nagyon be tudnéklakni vele:)

Éva írta...

Tücsök Bogár: Szívesen adtam volna, csak már elfogyott!
Kati: Próbáld ki, nagyon finom, gombócot sem szoktatok csinálni?
Gizi: Örülök, hogy már nem kell tovább "agyalnod".:))

Gerdi írta...

Nagyon szeretjük a derelyét, de ritkán ugrom neki, főleg azért, mert mindig szenvedek a krumplis tésztával. Olyan bosszantóan ragadós. A zsír segít rajta? Mert én eddig még nem tettem bele zsírt.

Éva írta...

Gerdi:A krumplis tésztának édesanyámat idézve az a lényeg hogy teljesen hűljön ki a krumpli így kevesebb lisztet vesz fel, viszont én tojást nem is teszek bele csak a zsírt.Nem ragad, sőt idő kell hogy összeálljon.

Éva írta...

Bianka:Örülök hogy Te is szereted!

Csilla írta...

Nagyon guszta! Pont így készült nálunk is, azzal a kivétellel, hogy nem héjában főzöm a krumplit. Imádom!! :)

Éva írta...

Csilla: Köszi!

GyöngyvirágMK írta...

Nagyon szeretem, és magamnak szoktam túróval is tölteni, de a többiek lekvárral szeretik !!!

Éva írta...

GyöngyvirágMK: Igen van aki túróval tölti, én annyira azzal nem szoktam jobban szeretem a lekvárral!