2012. szeptember 19., szerda

Pászka mártogatóssal

 Hozzávalók: pászkához 5 dkg. finomliszt, 5 dkg. rozsliszt, 0,75 dl víz. mártogatóshoz: 1 dl joghurt, 1 cikk fokhagyma,  petrezselyem.
Elkészítése:  a pászkához valókat összegyúrtam és 20' pihentettem a tésztát. Közben összeállítottam a mártogatóst a joghurtba tettem a lereszelt fokhagymát és az összevágott petrezselymet.  A pászka tésztáját kinyújtottam vékonyra majd nagyobb pohárral kiszaggattam fogpiszkálóval kicsit megszurkáltam a tetejét. Felforrósítottam egy teflonedényt és abba pakoltam a tésztákat  mindkét oldalát megsütöttem.
Ui: ebből a tészta mennyiségből 8 db lett!                                                                               

11 megjegyzés:

tücsi írta...

Nem is tudtam, hogy pászkát is lehet házilag készíteni. Biztos nagyon finom. Egyszer kipróbálom.:))

Panna írta...

Múlt héten kóstoltam a szülinapi bulin, amin voltam mártogatóssal :) Nagyon finom! :)

Névtelen írta...

Tudod mikor ettem pászkát utoljára? háááát több mint fél évszázada. Nekem már akkor is ízlett. Ki kellene próbálnom, jó kis napközbeni ropogtatós lehetne.

Gizi írta...

ÓÓÓ, de régen ettem már pászkát!! Nem fogod elhinni, ma a Tv-paprikán éppen pászkát sütött az egyik szakács. Sütés után kifőzte mint a tésztát, majd pici olajon kicsit átsütötte megint. Sült kacsamellhez kínálta köretként. Én beérném most így, mártogatóssal együtt.:)

Lívia írta...

Nekem mindig van itthon pászka speciális boltból vett eredeti 1 kg-os dobozos kb. 20x20 cm-es lapokban. Receptem is van a blogomban én avokádókrém mellé vagy rá tettem. De csak úgy ropogtatni is jó.

Gerdi írta...

Régen-régen, amikor Anyukánk levestésztát gyúrt, néhány darabkát a kályha szélén megpirított nekünk, azt neveztük pászkának. Annyira szerettük, s én el is feledkeztem róla. De jó, hogy eszembe juttattad!

Böbe írta...

Gyerek koromban dédiéknél mindig volt pászka,nagyon szerették.Néha én is ettem,kakaóval:)) Csak az mintha nagyobb lett volna, téglalap alakú ,ha jól emlékszem.

Blogkonyha írta...

Tényleg de rég nem ettem pászkát! Amit itthon kapni, az fehér. De így rozsosan is guszta!!

Éva írta...

tücsi: Nagyon finom próbáld ki!
Panna: Sütni most sütöttem először, de nagyon finomígy a mártogatóssal.
Viki: Akkor itt az ideje hogy süssél és ropogtassál !:-))
Gizi: Biztos hogy finom lehetett, ezek a szakácsok olyan jó dolgokat találnak ki.Legközelebb csak sima liszttel fogom csinálni. Nem tudom hogy miért de nekem ez a rozsliszt nem szimpatikus, lehet hogy egészséges de a színe? Pedig az íze jó volt.
Lívia: Majd megnézem a receptedet és egyszer azt is kipróbálom!Hátha az más mint ez!
Gerdi: Igen így hogy mondod valóban anyukám is csinálta ezt a módszert. Olyan régen volt hogy már nekem is feledésbe merült. Egy reklám jutatta eszembe nekem ezt a pászkát és úgy kerestem receptet.
Böbe: Igen az idősebb korosztálynak kedvence volt.Bármilyen formára lehet vágni, nekem most ez jutott az eszembe.
Illéskrisz Konyhája: Eddig én is olyat ettem igaz az bolti volt, de most ilyen receptet találtam!

Lívia írta...

Még a következőket hozzáteszem az előző hozászólásomhoz:
Héberül macá, magyarul macesz, pászka és laska néven is említik. Az egyiptomi kivonulás emlékére rendezett ünnepen, a peszahkor (húsvét) nyolc, Izraelben pedig hét napon át kovásztalan kenyeret esznek a vallásos zsidók. A hagyomány szerint ez volt ugyanis a "szegénység kenyere". Egyiptomban a rabszolgaság utolsó hónapjaiban már az asszonyoknak is dolgozniuk kellett, nem jutott idejük kenyérdagasztásra. A nyers tésztát reggel lapos kövekre nyújtották, és a Nap melege sütötte meg azt.

Egy másik, a Bibliában is rögzített hagyomány szerint, mikor Mózes kivezette népét Egyiptomból, olyan gyorsan kellett távozniuk, hogy nem maradt idő a kenyérdagasztásra.

Éva írta...

Lívia: Részben tudtam az eredetét és hogy kik szeretik! Köszönöm ezután még tájékozottabb leszek!