2013. március 2., szombat

Őszinte véleményetekre....

számítva szeretnélek megkérdezni benneteket.  Tudom , úgy is én döntöm el hogy mit akarok? Talán! De mivel nem vagyok biztos magamban ezért fordulok hozzátok!  Mikor így érez az ember talán jó ha megkérdezi a barátait- blogtársait   és ezután eldöntheti hogy jól gondolja-e vagy esetleg fölösleges amit  akar. A napokban  mikor egy kicsit hangulatom alább hagyott , olyan ötletem támadt  hogy egy másik blogot hozzak létre amiben csak a receptjeim vannak. Úgy gondoltam és ezt már másoknál is láttam hogy  az új blogon  csak képet és erre a blogra mutató linket hagyok. Ezen a blogon nagyon sok bejegyzés van amiből sok a  naplószerű, a másik  amiért szerettem volna hogy a régi receptjeimet is jobban áttudom nézni mivel azokkal kezdtem  a bejegyzésemet az új blogon.  Sok munka lenne vele , de  nem tudom hogy miért most megtorpantam, mert talán értelmetlen amit akarok csinálni? Szerintetek van értelme ? Ez amit most nem tudok eldönteni végképp! Olyan nagy felbuzdulással kezdtem neki  örültem hogy sikerült a blogot  beindítani és tessék lángolásom alább hagyott! A másik  blogom:Anyuci szakácskönyve  Kérnélek benneteket hogy őszintén  mondjátok el véleményeteket amit előre is köszönök!
                                                                               

21 megjegyzés:

Kati írta...

Éva, én megmondom őszítén én feleslegesnek tartom az új blog nyitását. Én így szeretem a blogodat ahogy van, a naplószerű bejegyzéseiddel együtt, de hisz emberek vagyunk, és éppen ezektől személyes, egyéni a blogod. Én meg amúgy sem szeretem az olyan blogokat, ahonnan úgyis átírányít a link máshová. De te döntöd el:)

Marti M írta...

Szerintem ez értelmetlen és fölösleges munka. Holnap megindokolom részletesen, hogy miért.

gionetta írta...

Ott a tejfölös zöldborsó nokedlivel.(a másik blogon) Az elő étel, amit tőled készítettem. De igazából nem értem minek a másik blog? Mire jó? Csak a receptek rendezésére? Én a személyes megjegyzéseknek készítettem egy új címkét:pl.konyhai praktikák, ez alatt gyűlnek a "locsi-fecsi" dolgok, véleményeim. A receptek meg sorakoztatva. Én nem készítettem sok címkét, azért, hogy átlátható legyen. Persze, ha van kedved, csináld, mert nagyon szép az új blogod is, de én ezt szeretem. Ez olyan Éva mamás! :))

Tiffanylda írta...

Éva,nekem tetszik ez a blog és nem baj, hogy naplószerű! Az új is csinos, de minek kettővel vacakolni? Szerintem ennek kéne egy felső sor, ahol a menüpontok vannak - mint nálam is, hogy mit, hol találsz -, lehet az főétel, desszert, olcsó, stb., de akkor a régi posztokat be kéne címkézni és akkor mindent megtalálsz/ megtalálnak gyorsan! Ez persze csak az én véleményem - ezt kérted:) - várd meg a többiekét is és dönts kedved szerint! Kellemes hétvégét!:)

Timi írta...

Én mindig a cimkéidet szoktam megnézni, amikor valami receptet keresek, mert ott nagyszerűen összefoglaltad az egészet és így hamar megtalálom a dolgokat :o)
Nem tudom milyen lenne az új blogban mindez... Limaránál láttam, hogy ő a blogján belül rakta fel külön a recepteket...szerintem az is jó ötlet... És akkor nem kell külön blogot létrehozni... mert két blogba is írogatni lehet nehéz lenne...no meg időigényes.... de nem tudom :o)

Györgyi írta...

Hááát, kemény fába vágtad a fejszéd! Az én véleményem, hogy ez egy bejáratott, ismert, jól működő blog. Ezért ebbe kéne még energiát rakni, nem egy másikba. Hozzál létre kis füleket és azokon belül rendszerezd a bejegyzéseket. Akkor áttekinthető és letisztult lesz. Nos, én ezt tenném:)

sedith írta...

Kedves Éva! Nem azért írok, mert tudom, mit tanácsoljak neked, hanem mert veled együtt gondolkodom most. :) Szerintem jó egy olyan oldal, ahol csak a receptek vannak, hiszen az tényleg olyan ... szakácskönyves. A címe tökéletes. Ha valaki keres valamit, egyszerűbben megtalálja. Ha van erőd, időd és főleg ideged hozzá, szerintem csináld nyugodtan, te is jobban el fogsz tudni igazodni a receptek között. Azonban az nem más lesz, mint egy receptgyűjtemény. Ez, ahol a receptjeid vannak, meg a naplószerű írások: ez a BLOG. Attól blog, hogy beleviszed magadat, önmagadból is adsz egy részecskét az olvasóknak. Szóval, a kettő párhuzamosan jó, úgy talán van értelme, de nehogy ezt a naplódat elfelejtsd! :)

Nea írta...

Éva, átnéztem az új blogodra is, nagyon szép lett és látszik, hogy már most sok munkát fektettél bele. Engem nem zavar, hogy ide írsz más témájú bejegyzéseket is, mert nagy részben a blog a gasztronómiáról szól. Én is írok az állataimról, örömömről, bánatomról, de két blogot sem energiával, sem idővel nem győznék vezetni, mert sokszor még azt az egyet is nehéz, ami van. Én is azt tudnám javasolni neked, hogyha rendszerezni szeretnél, akkor inkább kis fülekkel lásd el a blogot. Nekem ez a blog tetszik nagyon, így, ahogy van, mert ebben vannak az "Évaságok", ettől egyedi és összetéveszthetetlenül a tiéd.
De ha van erőd, energiád, az idődbe is belefér és neked örömet okoz, akkor csináld nyugodtan párhuzamosan a kettőt.

Andi&Tomi írta...

Edit előttem nagyon jól megfogalmazta,de dönts úgy ahogy szeretnéd,én így is úgy is olvasód leszek ;)Szép hétvégét!

Marti M írta...

Kedves Éva!
Amint tegnap ígértem, ma megindokolom miért nem tartom jó ötletnek a másik blog létrehozását.
Megértem, hogy miért jutottál erre az elhatározásra. Esztétikai szempontból tényleg szép lenne, de gyakorlati és technikai szempontból már más a helyzet.
Én a látogatóidat két nagy csoportra osztanám: 1. a „blogos baráti” kör, akik tényleg rendszeresen olvasnak és kommentelnek minden receptednél, 2. organikus keresés alapján a blogodra eljutott látogatók.
Az első kategória mindig a legfrissebb bejegyzésedet látja, akár úgy, hogy időnként benéz hozzád, akár a blogger vezérlőpultján megjelenő bejegyzésre reagál. Ők (feltételezem) elolvassák a nem gasztro bejegyzéseidet is, a családról, a személyes tapasztalataidról, mert már ismernek, kedvelnek stb.
Aki keresőből jut el a blogodra, az nem a legutolsó bejegyzésedhez érkezik, hanem ahhoz a bejegyzéshez, ahova a keresőbe beírt kulcsszó eljuttatja. Ha tetszik a recept, marad, ha nem, akkor már meg is nyomta a Back gombot és megy is vissza a kereső által kidobott többi oldal listájához. Tehát ezek a látogatók nem fogják végig olvasni a blogod.
Ha tetszik neki az oldal, akkor esetleg szétnéz, megkeresi a címkéidet és azok alapján keres magának megfelelő receptet, vagy a LinkWithin által ajánlott képek alapján nézelődik tovább. Ha érdekli a te magánéleted, akkor elolvassa, ha nem, akkor kikerüli.
A másik blog nagyon szép, de vannak hátrányai is. Minden receptért el kell látogatni a régi blogodra. Ha rákattint a látogató a recept linkjére, az új blog bezáródik és megjelenik helyébe a régi blog. Ha a régi blogon elkezd navigálni, nem fog tudni visszamenni az új blogodra, mert bezáródott, és természetes, hogy a régin fog tovább nézelődni. Ilyenkor, amikor linkelsz valamit, ki kell pipálni azt az opciót, ami lehetővé teszi a link egy másik lapon/ablakban való megnyitását, és akkor a látogatónak nyitva marad minkét oldal. Márpedig a látogató biztos elkezd navigálni a régi blogodon, mert sok kép és recept tárul elé.
A másik dolog, amit szerintem meg kellene gondolni, az az, hogy egyszer, kétszer elmegy, hogy a látogató egyik blogról a másikra megy át, de hosszasabb keresgélés esetén idegesítő is lehet. Én, mint egyszerű receptkereső, biztos megunnám az ide-oda ugrálást, ráadásul miért menjek vissza az új blogra, ha amúgy is minden recept megnézéséjért elküld a régire. Akkor már inkább elkezdek a régi blogon keresgélni, mert ott van leírva minden recept.
A másik lényeges szempont az, amit a kereső motor lát, amikor a blogodat indexeli. Az új blognál látja a címet, a képet és pár ajánló mondatot, ami megint lényegtelen a kulcsszavak szempontjából. Itt adok egy példát, mert lehet, hogy nem mindenki jártas ebben a témában és így értelmetlen amiről írok.
Az egyik recepted a Lúdlábtorta. Van aki ismeri ezt a receptet és tudja mik a hozzávalók, de aki nem ismeri, annak a név nem mond semmit. A bejegyzésnél ajánlóként ezt írtad: „Ennek a tortának az alaptésztája nagyon finom bármilyen töltelékkel.” Aki ismeri az elnevezést, az biztos, hogy a neve alapján keresi a receptet, de aki nem ismeri, az az összetevők alapján választja meg a kulcsszavakat és azt fogja beírni a keresőbe, hogy: „diós, pudingos torta” és a kereső nem az új oldaladat fogja kihozni, hanem a régit, mert az új oldalon ezek a kulcsszavak nem szerepelnek. Így nagyon kevés lesz a látogató.
Szerény véleményem szerint mindenképp a keresőből jött látogatók számának a növelése a lényeg, erre kell a nagyobb hangsúlyt fektetni. Aki a keresőből jön, az azért jut oda, mert megtalálta azt mit keresett, vagyis te azt ajánlod, ami neki kell. Ha egyszer eljutott az oldaladra, és tetszik neki, akkor biztos olvasni fogja. De ahhoz, hogy a kereső pont a te oldaladat ajánlja neki, ahhoz (sok más mellett) pontos kulcsszavak kellenek, amivel az új blogod a mostani formában nem rendelkezik.

Marti M írta...

Kedves Éva! Nem lebeszélni szeretnélek a tervedről, hanem megmutatni neked egy olyan oldalát a kérdésnek, amire lehet nem gondoltál. Gondold át, ha kérdésed van állok rendelkezésedre minden tudásommal.
Ha tanácsot adhatnék, akkor azt mondanám, hogy ha mindenképp rendezni szeretnéd a recepteket a blogon, akkor nézd át a címkéket, pontosítsd őket, ha szükséges, vagy készíts egy tartalomjegyzéket kategóriákra osztva, vagy ABC sorrendben. Ez is nagy munka, de sokkal nagyobb hasznot hoz, mint egy másik blog létrehozása, ami ráadásul mindig visszaküld az elsőre.

Éva írta...

Nagyon köszönöm mindenkinek hogy segítettetek a döntésem meghozatalában. Látjátok ezért jó hogy megkérdeztelek benneteket. Általában azokat fogalmaztátok meg ami bennem is kétséges volt. Az új blogot törlöm, igazából ez a blog áll jobban a szívemhez. Azt amit tanácsoltatok hogy ezt próbáljam átrendezni ez nekem nagyon bonyolult lenne több mint ezer bejegyzésem van, ezt én képtelen vagyok átszerkeszteni.Maradok továbbra is a takarékos konyhámban mint "Évás", "Éva mamás" néha napján napló bejegyzésemmel együtt! Nagyon aranyosak vagytok köszönöm véleményeteket!

Névtelen írta...

Örülök,hogy marad ez a blog :)

A címkézés viszont jó ötlet, átláthatóbbak a receptek. :)

Anikó írta...

Nekem nagyon tetszik ez a blog, de amásikat is nagyon megcsináltad! :-)
De ez az "Évás" Nekem nagyon jó, és örülök, hogy sikerült meghoznod a döntésedet!:-)
Szép vasárnapot!

HajniZoli írta...

Én ezt a blogodat ismertem meg, ezt szeretem, de a döntés a Tied. Hatalmas munka lenne, amire gondoltál. Bárhogy döntesz én követni foglak:-)

HajniZoli írta...

Látom már megszületett a döntés, örülök, hogy ez maradt:-)

Éva írta...

Patricia köszi, a cimkézést már most is kicsit leegyszerűsítettem.
Anikó köszi, segítettetek a döntésemben .Szép estét kívánok!
HajniZoli köszönöm! Hírtelen fellángolás volt részemről, ez a blog mindenféleképpen maradt volna, de sok munka lett volna a másikkal.Elég ez a blog ami számomra is kedves hiszen az első próbálkozásom, döntöttem és töröltem is a másikat!

Katalin írta...

Kedves Éva! Úgy néz ki, hogy én lemaradtam az új blogodról, ami már meg sincs :) Elolvastam a többek megjegyzéseit, azt lehet mondani, hogy egyetértek velük. Ezt a blogot már mindenki megszokta, és ilyennek szereti, amilyen. Amit egyszer ajánlottam neked, egy tartalomjegyzék félét, azt esetleg megcsinálhatnád ezen a blogon, akkor teljesen áttekinthető lenni, és a nagyon régi receptek is könnyen megtalálhatóak lennének rajta. Persze ez csak egy ötlet részemről. De ha van rá sok időd, nem lenne hülyeség megcsinálni. Én örülök, hogy már a kezdetektől így rendszerezem a receptjeimet, és nem címkék szerint. Szerintem így átláthatóbb, de lehet hogy csak nekem, mert én tudom, hogy mit hol keressek :)

Márti írta...

A férjem mondásával élve"ha rám hallgatsz,azt teszel amit akarsz"! de most komolyan...szerintem, ha Te érzel elég erőt és elhatározást ez iránt,vágj bele, és ha nem megy, bármikor abbahagyhatod!
anyuci szakácskönyvet nem tudom megnyitni :(

Éva írta...

Katalin köszi, nem variálok én már most találtam egy olyan technikát amivel leszűkítettem kicsit a címkék listáját így kevesebb lett.A régi blogot már ki is töröltem.
Márti mosolyogtam mert az én férjuram is ezt szokta mondani! Azt a blogot már töröltem bocsi! Nem tudom hogy miért jött akkor ez az ötletem, de már az ihletem is elszállt vége!

Gabriella írta...

Kedves Éva! Örülök, hogy itt maradsz, én így szeretem a blogodat, ahogy van!! :))