2013. szeptember 4., szerda

Ropogós kifli és császárzsemle

Ezt a receptet  Nem vagyok mesterszakács blogon láttam és nagyon megtetszett így most kipróbáltam.
                                                                               
Hozzávalók: 25 dkg. liszt, 1,5 dkg. élesztő, 1 dl tej, 1,5 dl víz, 2 ek. olaj, 1 ek. tejföl, 1 tk. porcukor, 1 púpozott tk.só + 4 tk. olaj a dagasztás közben, szezámmag tökmag.
Elkészítése:  Az élesztőt felfutattam majd a többi hozzávalóval összeállítottam a tésztát,  kevés olajat csurgattam a tészta tetejére letakartam és 5' pihentettem.Ezután bedagasztottam a tésztát majd ismét olajat csepegtettem a tészta tetejére  és most 10' pihenés letakarva. Ezután átdagasztottam olajat ismét a tetejére és most 20' pihenés. Az idő letelte után  újra dagasztás majd olaj és most 30' pihenés. Ezután átgyúrtam a tésztát ketté vettem az egyik felét négyfelé osztottam  és egyenként hosszúra kisodortam majd lazán megkötöttem  a tészta felső szálát  a megkötés alá, az alsó szálát  a megkötés közepébe nyomtam. Ez lett a császárzsemle. A tészta másik felét kinyújtottam köralakúra majd négyfelé vágtam  a tészta szélesebb részét kicsit még meghúztam és feltekertem kifli formára. Tepsibe pakoltam és betettem a sütőbe még kicsit kelni 30'-re. Ezután kivettem a tepsit  vízzel lespricceltem és maggal beszórtam a kiflit-zsemlét, sütőt bekapcsoltam 180 fokon 30' sütöttem. Mint már oly sokszor tapasztaltam nekem több idő kell ahhoz hogy szép színe legyen a péksütiknek, sőt van úgy hogy a sülés végefelé nagyobb fokozatra teszem a sütőt.
Ui: Nagyon finom lett, azért megjegyzem hogy az említett blogtulaj "Nagyi titka" lisztet használt én pedig csak sima lisztet,  lehet hogy ezért is kellett kicsivel több liszt nekem? 

13 megjegyzés:

Kati írta...

Éva, de ügyes vagy, milyen szépek lettek:)Én még nem sütöttem ilyesmit.

Katalin írta...

De guszta péksüteményeid készültek! Nagyon ügyes vagy!

Emi írta...

Csodaszépek! Mikor fogok én ilyeneket sütni?? :(

Hankka írta...

Ügyes vagy, nagyon szépen formáztad őket! :)

Csigabige írta...

Nagyon szépek lettek, mintha pékségben járnék! :)

janka kovács írta...

Nagyon szépek lettek, csak kicsit macerás, hogy ennyiszer kell keleszteni. A fotót elnézve megérte :)

Dominika írta...

Éva, ezek gyönyörűek!!!

trollanyu írta...

Gyönyörűek lettek, nekem is nagy kedvencem a császárzsömle forma:)

Okki írta...

Egyre szebb péksütiket "gyártasz"! Ügyes vagy!

HajniZoli írta...

Elmentek a nagy melegek, előjönnek a péksütik:-) nálam is:-).
Nagyon szépek lettek! Alexa-tól már sütöttem én is sajtos kifliket, nagyon finomak.

Rosita Vargas írta...

Sus medias luna se ve muy rico,saludos y abrazos

Éva írta...

Mindenkinek köszönöm,örülök hogy tetszik!

marisz57 írta...

Nagyon szépek lettek a péksüteményeid! Ide érzem az illatát, látom a friss ropogósságát.
Én inkább őszi-téli időszakban szoktam péksüteményeket sütni, úgyhogy lassan nálam is jön a szezonja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...