2014. augusztus 25., hétfő

Szilvalekvár 2014

                                                                                     
Hozzávalók és elkészítése: 3 kg szilva, 35 dkg cukor, kb 1/2 dl ecet amiből készítettem.  A szilvát megmostam magját eltávolítottam. Egy nagy zománcos fazekat ecettel kiöblítettem/edény belső falát ecetes kézzel simítom át/  és ebbe öntöttem bele a szilvát még  löttyintettem hozzá  2 ek ecetet. Egészen alacsony hőfokon főztem / így nem ragad le /. Mikor már kezdett a szilva összetöppedni akkor öntöttem rá a cukrot és óvatosan  összekevertem.Ezt a menyiséget kb. 3 órán át főztem majd késhegynyi szalicilt tettem rá belekevertem a lekvárba és vettem le a tűzhelyről pakoltam az előre elkészített üvegekbe. Fólia  és  tető ráhelyezése után  betakartam pokróccal  másnapig  így pihentek, majd  kis szépítés után mentek a polcra:-))  Főzés közben  nem szabad  keverni!
( Olvastam már hogy ilyen készítési módnál  nem szoktam szalicilt tenni, én eddig mindig használtam egészen pici mennyiséget.Még az elmúlt évről is van lekvárom!)

5 megjegyzés:

Monika írta...

Ez vár rám is ma.:) Miért kell az ecet hozzá?
Nagyon szépek lettek!

Éva írta...

Mamka ennek ez a technikája ha ecetes edénybe teszed kicsi ecettel nem kell felette állnod! Kitartás jó munkát ! Köszönöm!

Névtelen írta...

Olyan szépek ezek a lekvárok,a ruhájuk is tetszetős!
Most már én is tudom,hogy miért kell bele ecet:-)
Puszi

Gabriella írta...

De érdekes ez az ecetes dolog, én még nem is hallottam - megkérdezem Anyukámat, Ő hallott-e már ilyesmiről.
Az idén nem kell szilvalekvárt főznünk - a szilvából mindig nagy mennyiségű lekvárt főzünk, mert rengeteg szilvafánk van, így aztán kitart a szilvalekvár 2-3-4 évig is. Valamelyik már olyan jó öreg, de nagyon finom ám... :)

Hankka írta...

Nincs is jobb a finom házi szilvalekvárnál, nagyon szeretem! :) Idén én is ezzel a technikával fogom eltenni, kíváncsi vagyok, milyen lesz! :)