2014. december 12., péntek

Hagyományos bejgli

Néha úgy gondolom hogy  hiába a sok éves konyhai tapasztalatom! Most megint belevágtam egy olyanba amit eddig még nem sűrűn csináltam, pedig eldöntöttem hogy az idén a karácsonyi  sütemények és ételek csak a hagyományos  rég megszokottak lesznek.  Mégis  kipróbáltam egy kelt tésztás bejglit. Időmet nem sajnálva  mert ez azért időigényesebb mint amit általában én szoktam sütni, és tessék elkészült , finom  de ez is megrepedt! Kérdezem én  Valakitől hogy miért , miért nem marad egybe  soha. Tudom nem szabad melegen a tölteléket belerakni ezt betartottam akkor miért?:-))
                                                                              
Hozzávalók: Fél adagból készítettem azt írom le: tészta: 1 dkg. élesztő, kevés tej, 1 mk. cukor, 25 dkg. liszt, 12,5 dkg. margarin, 1 tojás + kenéshez, 2,5 dkg. porcukor, csipet só. Töltelék: 1,5 dl tej, 2,5 dkg. dara, 15 dkg. darált mák, 10 dkg. cukor, 1/2 cs. vaníliacukor, reszelt citromhéj.
🎄
Elkészítése: Az élesztőt  kb. 1/2 dl langyos tejben  cukorral és liszttel felfuttattam. A lisztet a margarinnal elmorzsoltam majd az élesztőt és a többi hozzávalóval összedolgoztam letakartam és 2 órát pihentettem. Ezalatt az idő alatt elkészítettem a tölteléket: tejet felforraltam  hozzáöntöttem a darával elkevert mákot és a kétféle cukrot. Hagytam pihenni. Mikor a tésztát kiborítottam a deszkára  kicsit átgyúrtam és kinyújtottam téglalap alakúra majd megkentem a töltelékkel úgy hogy a külső szélén 2 cm üresen hagytam összecsavartam. Sütőlemezre tettem és egy felvert tojással megkentem. 1 órát pihentettem. Ezután  lekentem tojásfehérjével és hűtőbe tettem 1/2 órára. A sütőt előmelegítettem. A tésztát mikor kivettem a hűtőből két oldalát megszurkáltam  villával majd forró sütőben 25' sütöttem.  Nagyon finom az íze, de már olyan jó lenne egyszer legalább egy olyat készíteni aminek a teteje teljesen  ép! Most aztán nem tudom hogy melyiket is süssem, zsíros tésztából/aminek a receptje itt megtalálható/ rövidebb idő alatt, vagy kelt tésztából  , íze mindkettőnek nagyon finom külsőleg pedig  ahogy látom teljesen mindegy:-))
Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az se jó ha nem megfelelő állagú a töltelék vagy nem egyenletes a tészta vastagsága.

Lívia írta...

Évikém a repedésmentes bejgli titka, hogy a tészta és a töltelék 50-50 %-os arányban legyen. Egy 50 dkg-os bejgliből 25 dkg a töltelék és 27 dkg a tészta. Azért több 2 dekával a tészta, mert bele kell számítani a sütési veszteséget (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából, így lesz meg a helyes arány). A tetejét is meg kell szurkálni. De még így is megrepedhet, hogy minden kritériumot betartottunk. De higgyük el Menyhárt Attila cukrász mondatát, miszerint "Az nem is igazi bejgli, ami nem reped meg. Cukrász létemre ritkán találkozom repedésmentes bejglivel." Na látod, nem probléma, ne is törődjél vele.
Nekem is van amikor tökéletes van amikor kicsit megreped, de nem a teteje, hanem az oldala.

marisz57 írta...

Idézek egy újságcikkből:
A bejgli titka a tészta és a töltelék 50-50 százalékos arányán áll vagy bukik – árulta el az MNO-nak Menyhárt Attila cukrászmester. – A cukrászdákban 50 dekás bejgliket sütünk, amiből 25 deka a töltelék és 27 deka a tészta. Azért több 2 dekával a tészta, mert bele kell számítani a sütési veszteséget (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából), így lesz meg a helyes arány – tette hozzá a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda és Étterem cukrászvezetője.
akkor nem reped szét, ha felül megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk és türelmünk kemény munkáját. A legfontosabb szabály: akkor sem szabad elkeseredni, ha minden kritériumot töviről hegyire betartva reped meg a tésztánk. „Az nem is igazi bejgli, ami nem reped meg. Cukrász létemre ritkán találkozom repedésmentes bejglivel” – árulta el Menyhárt Attila.