2015. március 20., péntek

Csokoládé felolvasztása gőz fölött/ ahogy én csinálom

Van aki mikróban olvasztja meg a süteményre, tortára  való csokoládét, van aki tűzhelyen. Mindkettőt kipróbáltam nem volt sikeres,  nekem legjobban a gőz fölött olvasztás tűnik a legegyszerűbbnek és legjobbnak. Ezt szeretném most  blogomba is bejegyezni veletek megosztani,  hátha valaki hasznát veszi!
                                                                         

Ami szükséges hozzá: egy fazék , egy olyan tál aminek a kerülete  illik  a fazék tetejére, 10 dkg  csokoládéhoz  2 evőkanál olaj, fakanál /1./.
(Sokáig én is tálat használtam , egyszer a  lányomtól  kaptam ezt a konyhai eszközt  ami nagyon praktikus/ a formája olyan mint egy szűrőkanál nyele is van/!)
 -Fazékba annyi vizet öntök hogy az edény feléig érjen a víz. Felteszem a tűzhelyre forrni. A csokoládét összetördelem és a tálkába teszem az olajat ráöntöm/2/. Amikor forr a víz  párolog alacsonyabb hőfokra veszem és a tálat ráteszem/a tálnak az alja nem szabad hogy a vízbe érjen/ a fazékra  folyamatosan keverve hagyom hogy a csokoládé megolvadjon./3/ Mikor már semmi darabos nincs benne szép folyékony/4/ leveszem a fazékról a tálat, hagyom kicsit hűlni a csokit  csak ezután öntöm a süteményre  és késsel elsimítom.( Ha kicsit kezd már dermedni a csoki ekkor láng fölött megmelegítem a kést megtörlöm és ezzel kenem tovább a süteményt!)
-Mivel most én süteményt nem készítettem de valamikor feltudjam használni a csokit ezért sütőpapírra öntöttem elsimítottam kis időre hűtőbe tettem majd formákkal kiszúrtam. Jó lesz dekorációnak:)
                                                                           

      Remélem hasznát veszítek és tudtam ezzel is  segíteni!
       Jó sütögetést!

4 megjegyzés:

Karamella írta...

Köszönöm ez pont jókor jött islert szeretnék csinálni:)

Katalin írta...

Nagyon jó ötlet, én is hasonlóan csinálom :-)

Névtelen írta...

Köszönöm Éva!❤️

Éva írta...

Karamella örülök hogy hasznát tudod venni!
Katalin köszi!
Emőke használd egészséggel:)