2015. május 28., csütörtök

Zebracsíkos kalács

                                                                               

Hozzávalók:
tészta:
600 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml natúr joghurt
100 ml tej
1 db tojás
50 g olvasztott vaj
csipet só
100 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
12 g vaníliás cukor/bourbon/
kakaós tészta:
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
tészta kenéséhez:1 tojássárgája +1 tk víz

Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt amihez cukrot és lisztet szórtam majd hagytam kelni. A kimért liszt közepébe  mélyedést csináltam és a megkelt élesztőt és többi hozzávalókat beletéve jól összegyúrtam bedagasztottam a tésztát. Mikor már jól összeállt a tészta kétfelé vettem az egyik részéhez hozzágyúrtam a vízzel elkevert kakaóport .A kétféle tésztát letakarva hagytam 1 órát pihenni. Ezután kinyújtottam a tésztákat enyhén lisztes deszkán a fehér része duplája a kakaós résznek. Fehér rész egyik részére tettem a kinyújtott barna tésztát majd levágtam a maradék világos tésztát és a barna tetejére tettem. Így a tésztát  kinyújtottam  majd kettévágtam és a tésztákat egymásra helyeztem .. Ezután  ismét nyújtás következett majd középen kettévágtam egymásra helyeztem  és kinyújtás után ezt a tésztát is ketté majd a kapott részeket három csíkra  vágtam. Ezeket a darabokat  egészen kicsit megsodortam majd hármas fonással befontam. Két rúd kalácsom lett amit sütőpapírral bélelt  tepsibe tettem és letakarva hagytam 30' pihenni. Ezután lekentem a tojássárgája +víz keverékével és előmelegített sütőbe tettem ahol 180 fokon 40' sütöttem.(Az utolsó 10'  fóliát tettem a tésztára úgy sütöttem tovább !)
Forrás:innen  ( Próbáltam leírni a  technikát de az említett oldalon nagyon jó fázisfotókat találtok!)
Nagyon finom !

3 megjegyzés:

Csigabige írta...

Nagyon jól néz ki!!! Csodás kalácsot készítettél! :)

Karamella írta...

Azta de jól néz ki ez a kalács!
NAGYON ÜGYI VAGY:)

Lívia írta...

Imádom a kelt tésztákat lekvárral, kakaóval mindig jöhetne. Nagyon jól néz ki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...