2015. november 20., péntek

Finn diós koszorú - LVK.2. fordulójára!

Melinda blogjátékának ebben a fordulójában Skandináv konyha remekei közt válogathatunk! Előzőleg svéd konyhában jártam, de  mivel kérése volt hogy gondoljunk az ünnepekre  is ezért  édességet is készítettem amit  itt találtam ! Most próbaként fele mennyiségből készítettem azt írom le!
                                                                           

Hozzávalók:
tészta:
25 dkg  finomliszt
1,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
1,5 dl tej
1 db tojás
5 dkg vaj
csipet só
1 tk. kardamom
töltelék:
6 dkg vaj
1 evőkanál liszt
7,5 dkg barna cukor/helyett kristálycukrot használtam/
7,5 dkg durvára vágott dió
tetejére:
2dkg szeletelt mandula
1 db tojás sárgája
*
Elkészítése: A tésztát a szokásos módon bedagasztottam letakarva 40' pihentettem .Tölteléket elkészítettem: vajat kikevertem a liszttel hozzátettem a cukrot és a diót ezzel is jól összekevertem. A megkelt tésztát  deszkára borítottam átgyúrtam és  téglalap formára nyújtottam majd megkentem a töltelékkel és feltekertem mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem ahol köralakra formáltam végét összeillesztettem,  2-3 mm mélyen  bevágtam körbe és  a szeleteket kifelé-befelé nyomkodtam felváltva. Betakartam és 20' pihentettem, ezután megkentem a tojás sárgájával és megszórtam a szeletelt mandulával. Előmelegített sütőben 200 fokon sütöttem 20'. Nagyon-nagyon   finom !
Ui: Közelgő ünnepekre biztos elkészítem annyit fogok változtatni hogy a diót darálom !  Családban nagy sikere volt!!
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Katalin írta...

Látom Te is elkészítetted :-) Nálad is szép lett! Nekünk is ízlett, én mézeskalács fűszerkeveréket tettem bele. Egy-két apró változtatást leszámítva ugyanilyen.

sucika írta...

Nagyon jól néz ki. Karácsonyra én is szeretnék valami hasonlót készíteni. :))

Éva írta...

Katalin azt nem is vettem észre hogy Te is elkészítetted! A fűszerkeverék biztos jó bele!
sucika köszi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...