2016. április 19., kedd

Házi félbarna kenyér (kovásszal és krumplival)

Az alakja kissé szétcsúszott, de nagyon finom!
                                                                            
Hozzávalók: a sütés előtti napon este elkészítettem a kovászt: 15 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1,5 dl víz  fakanállal összekevertem és konyhapulton letakarva hagytam. A kenyér sütésénél csupán ennek a mennyiségnek a felét használtam fel + 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg búza finomliszt, 1 db közepes nagyságú krumplit , 1/2 dkg élesztő, 1,5 dl víz., só.
                                                                        
Elkészítése: Krumplit megpucoltam feldaraboltam puhára főztem majd áttörtem. A krumpli levét nem öntöttem ki mert ezzel dagasztottam be a tésztát. Kimért liszthez tettem  a krumplit a többi hozzávalóval együtt/ kovász mennyiségének felével/ és a krumpli levével bedagasztottam a tésztát. Letakarva hagytam duplájára kelni. Ekkor enyhén lisztes deszkán átgyúrtam  megformáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem ahol még 20' pihentettem. Ezután pár helyen késsel bevágtam vízzel lefújtam  és előmelegített sütőben 220 fokon 40' sütöttem. Mikor kivettem a sütőből ismét vízzel spricceltem le majd rácsra tettem ahol hagytam kihűlni. Nagyon finom!
Ui:(Maradék kovászhoz tettem 2 evőkanál lisztet kevés vizet és hűtőbe pakoltam későbbi felhasználásig!)
Jó étvágyat kívánok!



5 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

A kovászos kenyerek a legjobbak! Érzem az ízét a számban!:) Nem a külcsin a fontos Éva, hisz tudod! ;)

Éva írta...

Tiffanylda jól érzed mert nagyon finom volt az illata is de a tartalma is! Ilyenkor ha kicsit nem annyira szabályos a külseje előttem vannak azok a másnál látott szép formás kenyerek. Sebaj ez egy egyedi forma és az enyém!

marisz57 írta...

Én még kovászos kenyeret nem sütöttem, csak élesztőset. Egyszer talán kipróbálom én is a kovászost. Gyakorlott péknek se mindig egyforma a kenyere - ez most ilyen lett. A lényeg hogy finom volt! :)

gnesz.0918 írta...

Üdvözöllek Én is Éva!

Még Én sem sütöttem kovászos kenyeret,de ezt meg fogom próbálni!Ha hétvégén megsütöm akkor ha lehet akkor képet is teszek fel róla ide!
Az ízét nem tudom elküldeni,de leírom majd!

További jó sütést-főzést mindenkinek Ágica

Éva írta...

marisz57 akkor itt az ideje hogy kipróbáljad mert nagyon finom!
gnesz.0918 örülök ha tetszik és kipróbálod kíváncsi vagyok a véleményedre! Nagyon szépen köszönöm és viszont kívánok neked is szerencsés sütögetést és természetesen egészségetekre!