2016. április 15., péntek

Krumplis kőttes "Ízőrzők" Sándorfalva

                                                                               
Hozzávalók:20 dkg krumpli, 2,5 dl tej, 1,5 dkg friss élesztő, 1 tk. cukor, 5 dkg zsír, 1 tojás sárgája, csipet só, őrölt bors, kb. 45-50 dkg liszt.
                                                                              
Elkészítése: Megpucoltam a krumplit apró kockákra vágva enyhén sós vízben megfőztem majd összetörtem. Még meleg volt mikor hozzá tettem a kimért zsírt pici sót és borsot.Előzőleg kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt beletettem a cukrot . Ezt a felfutott élesztőt is  a krumplis keverékhez tettem a tojás sárgájával együtt majd a többi tejet és lisztet is hozzá tettem és bedagasztottam a tésztát. Lisztes deszkán kétfelé vettem a tésztát és hengerré formáltam. Az egyik hengerekből  darabokat  vágtam le  amit    gombócokká  formáltam . Zsírral kikent tepsibe sorakoztattam  a tészta másik feléből gombócok formálása után tenyerem közt ellapítottam a tésztát és  közepébe szilvalekvárt tettem majd ismét gömbölyítettem. Mikor elkészültem az egésszel letakarva 30' pihentettem.  Felvert tojással megkentem és előmelegített sütőben 210 fokon 30' sütöttem. Nagyon finom könnyű  szellős a tésztája!
                                                             
Jó étvágyat!         

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ezt a lekvárral felturbózott változatát eddig nem ismertem. Jó pap is holtig tanul...:D

Éva írta...

marisz57 nagyon finom lekvárral is!