2017. február 7., kedd

Önleltár befőttjeimnél

Mert szoktam néha ilyet is csinálni!  Eddig csak elméletben  most viszont leírom. Minden évben a már régóta megszokott befőtteket készítem  ami természetesen kibírja a bérházi "klímát":-))  Azért minden évben készítek különlegességeket is  aminek a tarthatóságát kíváncsian várom hogy meddig  bírja és milyen? Az előző évben eltett befőttjeimből  annak ellenére hogy nem egy nagy menyiséget raktam el és közben gyermekeim is folyamatosan  kapnak belelő még  szép számmal várakoznak a polcokon ! Véleményemet szeretném elmondani azokról a befőttjeimről amit egészen biztos hogy ebben az évben is teszek el mert nagyon ízlett : ezek a Meggylekvár   (elmúlt évben másfajta zselésítőt használtam )
                           "Vegyes-ízes-lekvár( sárgabarackot párosítottam szilvával )
                             Őszibaracklekvár ( most készítettem először)
                             Paradicsomszósz kétféle ízesítéssel ( akár tésztára, vagy pörkölt ízesítésére is jó)
                             Zeller sóban eltéve ( fagyasztva is tettem el, de még friss  illatos a sóban eltett is )
Ezek amiket az előző évben tettem először ilyen formában és nagyon elégedett vagyok ! Amik nálam a toppon vannak és azokat  biztos ebben az évben is "üvegbe zárom" lecsó, almalekvár , sárgabaracklekvár és természetesen kedvenc szilvalekvárom. Elmúlt évben kétféle vegyes szilvalekvárt készítettem egyik a banános a másik a csokis volt finom volt de maradok a hagyományos változatnál !
Azért volt negatív élményem is  ez a szőlőbefőtt , ezzel a gyümölccsel többen nem kísérletezem ! Kétféle csalamádét próbáltam ki az elmúlt évben, az egyik finom volt a másiknál többet kellett volna készítés közben kóstolgatnom mert igencsak savanyúra sikeredett. Természetesen  felbontás után korrigáltam kevés cukorral, de így már nem volt  az igazi!
Remélem terveim valóra válthatom  !

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Kívánom, hogy befőttjeid okozzanak minél több örömet, s maradjon belőlük még még a tavasz befejezéséig :-)
Remélem most már megyünk kifelé a télből, s előbb-utóbb megérkezik majd a várva-várt tavasz. Legalábbis én már várom. Bár a szép, havas telet szeretem, de itt a városban nagyon kellemetlen, latyakos, szürke tud lenni....

Éva írta...

Katalin köszönöm! A jó időt már mi is nagyon várjuk!

marisz57 írta...

A szőlőbefőtt nekünk se jött be, egyszer próbáltam, többet se. De most a földieperrel is úgy jártunk, hogy befőttnek nem igazán ízlik - a színe is, az állaga is "visszatetsző", így ha sok lesz a földieper, inkább dzsemnek teszem el, mert azt nagyon szeretjük. :)

Éva írta...

marisz57 az eperdzsemet nagyon szeretem és igen finom lett mikor csináltam. Sajnos az elmúlt évben igen borsos volt az ára így kihagytam:-))