2017. március 30., csütörtök

Fonott kalács tojás nélkül

Pár évvel ezelőtt készítettem először  ezt a kalácsot ami nagyon ízlett!  Házi tejből készítettem a napokban sárga túrót és aludttejből házi túrót  ami ebből értékes savó megmaradt hűtőbe tettem arra gondolva biztos hasznát fogom venni.  Nem sokáig vártam a hasznosításával:)
                                                                                 
Változás : tej helyett savó és a tészta felét ízesítettem  kakaó-fahéj  keverékével  valamint most  friss élesztőből készítettem.
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 5 evőkanál cukor, 1/2 teáskanál só, 3 dl  tej/ ezt most helyettesítettem  a savóval/, 5 dkg olvasztott margarin,1,5 evőkanál kakaópor fél mokkáskanál őrölt fahéj, olaj a tepsi kenéséhez, tészta kenéséhez tej.
                                                                           

Elkészítése:  Élesztőt kevés langyos cukros  tej/savóba kevertem hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval bedagasztottam. Mikor már jó állagú volt a tészta kétfelé vettem az egyik felébe beledolgoztam a kakaó-fahéj/ kevés tejjel elkeverve / majd mindkét tésztát edénybe tettem letakartam és hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes deszkára borítottam a tésztákat és egyenként rudat formáltam belőle majd a két rudat összetekertem és olajjal kikent hosszúkás/magas falú/ tepsibe raktam ahol még 40' pihentettem. Mielőtt sütőbe tettem tejjel átkentem a tészta tetejét.  Előmelegített sütőbe pakoltam és 180 fokon 40' sütöttem a tepsi alá edénybe vizet tettem.Mikor megsült a tészta  rácson hagytam hűlni csak ezután szeleteltem  belőle!   Nagyon finom!
Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Nagyon jónak tűnik!!!

Éva írta...

Köszi Vicuska !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...